Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Tulvavaara Huittisissa ja muualla Kokemäenjoen keskiosalla

Tiedote 17.1.2018 klo 14.15

Tulvakeskus ja Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset tiedottavat

Tulvatie Huittisissa
© Marko Toivio, Satakunnan Pelastuslaitos

Kokemäenjoen pinta nousi tiistaina hyydepadon takia yli puoli metriä ja nousu on jatkunut tänäänkin. Tilanne on vaikein joen alavalla keskiosalla Kokemäen ja Huittisten alueella, jossa vesi on noussut paikallistielle ja kastellut peltoja ja vapaa-ajanrakennusten kivijalkoja. Jos pinta nousee vielä 10–15 cm, myös asuintaloja ja eläinsuojia voi olla kastumisvaarassa ja paikallistie saatetaan joutua sulkemaan.

Huittisten tulvatilannetta yritettiin eilen helpottaa suurentamalla väliaikaisesti Kolsin juoksutuksia Kolsin yläaltaan alentamiseksi, mutta vaikutus tulva-alueen vedenkorkeuteen oli hyvin pieni. Tulvakeskus sekä Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset seuraavat koko ajan tilannetta yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa.

Vedenkorkeus on nousussa myös Porin keskustan kohdalla. Siellä jääkansi on tänään muodostunut Raumanjuopaan ja Luotsinmäenhaaran alaosaan. Virtauksen mukana tulevat hyydelautat ohjautuvat nyt Luotsinmäenhaaraan muodostaen siellä uutta jääkantta. Tilanteen kehittymistä seurataan, mutta näillä näkymin Poriin ei kuitenkaan ennusteta ongelmia.

Jääkannen syntymistä on tarkoitus edistää taas viikonloppuna

Kokemäenjoen suurten säännösteltyjen järvien juoksutuksia pienennettiin viime viikolla keskiviikosta perjantaihin, ja jokeen saatiinkin osittain muodostumaan hyyteeltä suojaava jääkansi. Riittävää suojaa hyydetulvia vastaan ei kuitenkaan saatu aikaan.

Jääkannen muodostumista jokeen on tarkoitus edistää pienentämällä virtaamaa uudelleen viimeistään lauantaista lähtien. Sitä ennen jäädytysajoon ei kannata ryhtyä, koska lähipäiville on ennustettu lauhaa säätä. Sääennuste on kuitenkin vielä tässä vaiheessa epävarma.

Tulvatilannetta Huittisissa ja muuallakin Etelä-Suomessa voi seurata lähes reaaliajassa osoitteessa: www.ymparisto.fi/tulvatilanne

Lisätietoja

  • Tulvakeskus / Suomen ympäristökeskus SYKE: johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, puh. 0295 251 731 tai 040 561 5533, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • Varsinais-Suomen ELY-keskus: johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
  • Pirkanmaan ELY-keskus: johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, puh. 0295 036 188, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi tai vesitalousasiantuntija Harri Mäkelä, puh. 0295 036 359, etunimi.t.sukunimi@ely-keskus.fi

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Tulvatilanne: http://www.ymparisto.fi/tulvatilanne

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: