Laosin ulkoministeri vieraili SYKEssä

Uutinen 9.10.2014 klo 14.36

Kuva: Hannele Ahponen
Laosin ulkoministerin delegaatio vierailulla SYKEssä. Kuva: Hannele Ahponen

Laosin varapääministeri ja ulkoministeri Thongloun Sisoulith vieraili SYKEssä 2.10. Vierailulla ministeri tutustui Suomen rajavesiyhteistyöhön sekä kansainväliseen ympäristövaikutusten arviointiin. Lisäksi keskusteltiin Suomen ja Laosin välisestä yhteistyöstä ympäristönsuojelussa.   

Esillä oli erityisesti Suomen laaja-alainen rajavesiyhteistyö Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa, sekä työssä karttuneiden kokemusten hyödyntäminen Laosissa. Laosilla on viisi naapurimaata ja siten useita yhteen sovitettavia intressejä valtioiden yhteisten vesivarojen hallinnassa. Esimerkiksi metsien hakkuut polttopuuksi syrjäisillä valuma-alueilla sekä vesivoimaan liittyvät kysymykset aiheuttavat maassa haasteita vesiensuojelulle.

Vierailun aikana kuultiin myös kansainvälisestä rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointiprosessista, josta SYKEllä on paljon kokemusta. Lisäksi tehtiin katsaus Suomen ympäristöhallinnon historiaan ja SYKEn nykyisiin painopistealueisiin. Esille tuotiin myös globaaleja haasteita kuten luonnon monimuotoisuuden väheneminen sekä ilmastonmuutos ja sen torjunta.

Suomi tukee Laosia kahdenvälisesti metsä- ja ympäristösektoreilla sekä karttahankkeessa. Lisäksi Laos on mukana Suomen tukemissa alueellisissa hankkeissa, joita ovat toteuttaneet Mekong-jokikomissio sekä Aasian kehityspankki.  Vuosien saatossa useat SYKEn asiantuntijat ovat osallistuneet näiden kehitysyhteistyöhankkeiden toteutukseen. 

Laosin varapääministeri ja ulkoministeri Thongloun Sisoulith vieraili Suomessa 1.-3. lokakuuta. Osana vierailua ministerin valtuuskunta tutustui suomalaiseen osaamiseen ympäristö-, vesi ja ilmastokysymyksissä.  

Lisätietoa SYKEn ympäristöhankkeesta Laosissa:


Kohderyhmä: