Valtakunnallinen leväkatsaus 6.7.2017: Sinileväkukinnat lisääntyneet järvillä

Tiedote 6.7.2017 klo 12.50
Rantavesi
© Kuva: Ilkka Lastumäki / itameri.kuvat.fi

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet sisävesillä ja runsaitakin kukintoja on havaittu alkukesää enemmän. Merialueilla sinilevätilanne on edelleen rauhallinen. Itäisellä Suomenlahdella on esiintynyt hieman sinilevää, mutta avomerialueilla sinileväkukintoja ei toistaiseksi ole havaittu.

Järvillä sinileväkukinnat runsastuneet

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet järvillä verrattuna alkukesän tilanteeseen ja havaintoja on tehty tällä viikolla ajankohtaan nähden normaalisti valtakunnallisilla seurantapaikoilla.  

Hieman levää on havaittu 23 havaintopaikalla. Runsaita kukintoja on havaittu Nokian Pyhäjärvellä, Sipoon Savijärvellä, Kiteen Pyhäjärvellä sekä Lappeenrannan Haapajärvellä, jossa kukinta on jatkunut jo viisi viikkoa. Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu Pyykösjärvellä Oulussa. Kansalaisilta on lisäksi tullut kolme erittäin runsaaksi, kolme runsaaksi ja kaksi vähäiseksi luokiteltua havaintoa.

”Vesien alhainen lämpötila hillitsee levämassojen kehitystä, mutta poikkeuksia voi esiintyä, jos olosuhteet ovat paikallisesti otollisia levän lisääntymiselle. Esimerkiksi Lohjanjärvellä havaittiin viime viikon lopulla lyhytaikaisia sinileväkukintoja”, sanoo limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta. ”Sade voi huuhtoa levien kasvua kiihdyttäviä ravinteikkaita valumavesiä järveen ja tuuli saattaa työntää levälauttoja järvellä ainoastaan jollekin rannalle.”

Lisäksi siitepöly värjää järviä paikoitellen kellertävänvihreäksi, mikä saattaa muistuttaa erehdyttävästi sinilevää.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat edelleen kahdesta kolmeen astetta viileämpiä kuin ajankohtana keskimäärin. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 15–17 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 14–17 astetta ja Lapissa 5–14 astetta.

Merialueilla levätilanne rauhallinen

Sinilevää on havaittu hieman itäisellä Suomenlahdella Haminan, Kotkan, Pyhtään ja Virolahden edustojen valtakunnallisilla havaintopaikoilla sekä Perämerellä Raahen edustan havaintopaikalla. Suomen avomerialueilla sinileväkukintoja ei ole havaittu.

Merialueiden sinilevätilanne on vuodenaikaan nähden tyypillinen, sillä sinileviä esiintyy Itämerellä runsaimmin yleensä heinäkuun puolivälistä eteenpäin ja elokuussa. Tyynellä säällä ja veden lämmetessä sinileväkukinta voi kehittyä kuitenkin hyvinkin nopeasti.

Meriveden pintalämpötila on noin 10-14 astetta.

Sinilevähavainnosta ilmoittaminen

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle. Järvi- ja merialueiden levähavaintoja voi tallentaa Havaintolähetti-sovelluksen avulla Järvi-Meriwikiin, jossa havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.

Runsaasti sinilevää sisältävään veteen tulee suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Veden käyttöä uimavetenä on syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa oleva määrä sinilevää. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää juoma-, pesu- tai löylyvetenä eikä syötävien kasvien kasteluun.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevä näkyy vihertävinä tai kellertävinä hippusina, tikkusina tai hiutaleina vedessä. Erittäin runsaana esiintyessään se muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron. Sinilevä ei jää keppiin roikkumaan kuten isokokoisemmat rihmamaiset levät ja vesilasissa se nousee noin tunnin kuluessa veden pinnalle.

 

Iso kartta viikon 27 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Lisätietoja
 

Sisävesiltä

Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (7.7. saakka)
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (10.7. lähtien)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Vanhempi tutkija Antti Räike, Suomen ympäristökeskus SYKE (7.7. saakka)
puh. 0295 251 586, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Jouni Lehtoranta, Suomen ympäristökeskus SYKE (10.7. lähtien)
puh. 0295 251 363, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäasiantuntija Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus SYKE (7.7. saakka)
puh. 050 327 5997, etunimi.x.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäassistentti Suvi-Anne Kinnunen, Suomen ympäristökeskus SYKE (10.7.lähtien)
puh. 0295 251 840, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

 


Kohderyhmä: