Talviseuranta käynnistynyt hyvin

Uutinen 22.12.2016 klo 15.02
Jäinen ranta ja talviseurantalähetti. Kuva Eija Putkuri.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus SYKE järjestävät Talviseuranta-kampanjan, jolla kannustetaan kaikkia luonnossa liikkujia kirjaamaan talviseen luontoon liittyviä havaintojaan kansalaishavaintojärjestelmään.

Talviseurannalla kerättyjä jää- ja lumihavaintoja hyödynnetään reaaliajassa esimerkiksi ajankohtaisesta lumi- ja jäätilanteesta tiedotettaessa. Virallinen havaintoverkko kattaa vain rajatun määrän havaintopaikkoja ja havaintoja saadaan melko harvoin. Kansalaisilta saadut tiedot täydentävät alueellista vesitilannekuvaa ja tarkentavat kuvaa talvien muuttumisesta ilmaston lämmetessä, kertoo hydrologi Johanna Korhonen SYKEstä.

Talviseurantakampanja käynnistyi marraskuun lopulla ja ensimmäisen kuukauden aikana on kirjattu noin 250 havaintoa. Suurin osa havainnoista on lumi- ja jäätilanteesta sekä nisäkäshavaintoja.

Luonto-Liiton ja SYKEn lisäksi Talviseurannan yhteistyössä ovat mukana Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Protect Our winters Suomi sekä Ehjä ry.

ENVIBASE-logo vaaka

SYKEssä talviseurannan käytännön järjestelyistä on vastannut Envibase-hankkeen Kansalaishavainnot-osahanke. Osahanke on tuottanut mm. talviseurantalähetin havaintojen lähettämistä varten.
    

Lisätietoja

 


Kohderyhmä: