Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ympäristö 6/2016

 
 
Ympäristö_6_2016_156px
© Kannen kuvasi Hannu Huttu.

Ismo Tuormaa: Hossan kansallispuistoa odotetaan
Hossan kansallispuiston perustaminen onnistuu viimein Suomen satavuotisjuhlavuonna. Metsähallitus ja alueen matkailuyrittäjät valmistautuvat kansallispuiston tuloon parantamalla alueen palveluja.

Eija Järvinen: Puurakentamisen toimintaohjelma tulossa
Puurakentamisen toimintaohjelma vie osaamista ja tutkimusta alueellisiin osaamiskeskittymiin.

Leena Rantajärvi: Suomi satsaa arktiseen yhteistyöhön
Suomi aloittaa keväällä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Tutkimuksella on arktisten maiden yhteistyössä keskeinen rooli.

Riku Varjopuro: Tutkimus ei ole saari
Vuorovaikutteisuudesta haetaan tehoa ympäristötutkimukseen. Siitä on tulossa suorastaan ympäristötutkimuksen elinehto.

Riitta Vauras: Häpeämätön materialisti ja tulevaisuusoptimisti
Helsingin ruuhkassa pyöräilevä kulutustutkija Mika Pantzar ihailee hienoja autoja ja rakastaa elämää kihisevää kaupunkielämää.

Virpi Adamsson: Laitilan olut pannaan tuulienergialla
Suomen vihreimmäksi panimoksi arvioidun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan energia tuotetaan tuulella. Mäskistä pääsevät osingolle myös panimolla kesäisin laiduntavat lampaat.

Markku Viitasalo: Paratiisisaari tienhaarassa
Sansibarin saaren luonnon säilyminen turismin ja muiden ihmistoimintojen puserruksessa vaatii alueiden käytön suunnittelua. Meri- ja rannikkoalueiden käytön suunnittelua ja paikkatietoinfrastruktuuria kehitetään suomalaisten tuella.

Leena Rantajärvi: Vanha linnoitusalue
Patterimäen linnoitusalue Helsingin Pajamäessä kiehtoo päätoimittaja Hannele Huhtalaa. Ekologisesta elämäntavasta kertovaa Huili-lehteä luotsaavan Huhtalan joulussa kinkun korvaa seitan.

 

Vakiopalstat

 

Pääkirjoitus
Jussi Salmi: Matkalla juhlavuoteen

Suomen alkavan juhlavuoden tapahtumista ja hankkeista ilahduttavan moni liittyy ympäristöön ja luontoon.

Asiaan!
Hannele Pokka: Suomesta Arktisen neuvoston puheenjohtaja
Maailmanpolitiikan jännittyneestä tilanteesta huolimatta Yhdysvallat ja Venäjä ovat pitäneet tärkeänä, että Arktisen neuvoston yhteistyö jatkuu. Asiantuntijatasolla työ on jatkunut normaalisti.

Haisteluja
Pilaantuneiden maa-alueiden riskinhallinnasta ja kunnostuksesta etsitään uutta liiketoimintaa, kirjoittaa projektipäällikkö Jarno Laitinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
 

Vieras
Moni suomalainen olisi valmis maksamaan maatalousmaiseman säilymisestä, kertoo Luonnonvarakeskuksen vieraileva tutkija Ioanna Grammatikopoulou.

Ympäristö numeroin
Eija Järvinen: Lajittelua tehostettava
Kierrätystavoitteeseen pääseminen edellyttää vahvaa ohjausta. Kierrätyspotentiaalia on etenkin poltettavaksi menevässä kartonki- ja muovijätteessä.

Mitä mieltä?
Leena Rantajärvi: Kivihiili pannaan lain voimalla?

Pitäisikö kivihiilen käyttö lopettaa lailla? Oman kantansa kertovat energiantuotantojohtaja Pia Oesch Energiateollisuus ry:stä ja kulutuksen- ja tuotannon keskuksen johtaja Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Kysy
Eija Järvinen: Metsästys ja CITES-sopimus

Uhanalaisilla lajeilla käytävää kauppaa säätelevä CITES-sopimus koskee myös joitakin Suomen riistalajeja. Minkä riistalajien myyntiin CITES-lupa tarvitaan? Entä miten karhuntaljalle hankitaan vientilupa?

Tutkijan valinta
Eija Järvinen: Miikkulaisen perimää selvittämässä

Helsingin yliopistossa kokeellisen ja laskennallisen kehitysbiologian huippuyksikköä johtava Jukka Jernvall oli mukana, kun Suomessa selvitettään ensimmäistä kertaa nisäkkään koko perimä. Saimaannorpan perimän selvittämisessä kului kolme vuotta.

Julkaistu 8.12.2016 klo 1.07, päivitetty 28.12.2016 klo 11.01

Aihealue:
Kohderyhmä: