Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ympäristö 1/2017

Ympäristö_1_2017_556px
© Kannen kuvasi Teemu Kuusimurto.

Eeva Vänskä: Iso-Robasta tuli ilmastokatu
Energia-asiantuntija kiinteistöjen ja yritysten avuksi ja henkilökohtainen ilmastovalmentaja asukkaille. Näillä eväillä Helsingissä etsitään ilmastoviisaita ratkaisuja yhdessä yritysten ja asukkaiden kanssa.

Aino Haavio: Kaavoituksen sääntelyä puretaan
Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen eduskuntakäsittely jatkuu helmi–maaliskuussa. Sujuvampiin ja yksinkertaisempiin menettelyihin tähtäävä uudistus valmistunee kevään aikana.

Leena Rantajärvi: Tulvakeskus on toiminut hyvin
Kolme vuotta sitten perustettu Tulvakeskus on tiivistänyt viranomaisten välistä yhteistyötä. Tulvaennusteiden laatu ja tulvista tiedottaminen on parantunut.

Eija Järvinen: Vauhtia kiertotalouteen
CICRWASTE-hanke vie kiertotaloutta eteenpäin käytännön toimilla rakentamisessa, maataloudessa, elintarvikeketjussa, teollisuudessa ja kotitalouksissa. Euroopan komissio tukee seitsemän vuotta kestävää hanketta yli 11 miljoonalla eurolla.

Riitta Vauras: Yömajojen kaataja
Koti kuuluu kaikille varallisuudesta ja elämäntavasta riippumatta. Tällä periaatteella kodittomien asiaa ajaa ympäristöministeriössä erityisasiantuntija Peter Fredriksson.

Matti Remes: MaaS siirtää yksityisautoilua historiaan
MaaS Global aikoo yhdistää ihmisten tarvitsemat erilaiset liikkumismuodot yhteen digitaaliseen palveluun ja tehdä siitä vientituotteen.

Ismo Tuormaa: Pietarin Vodokanal pelkää yksityistämistä
Pietarissa toteutettu jätevesien puhdistusurakka on menestystarina. Hyvää kehitystä varjostavat nyt Vodokanalin yksityistämispuheet ja synkkä taloudellinen tilanne.

Leena Rantajärvi: Aava meri
Aava meri on työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Ilona Lundströmin lempimaisema. Elinkeino- ja innovaatio-osastoa johtava Lundströmin mukaan Suomen hyvinvoinnin tulevaisuus on biotaloutta, kiertotaloutta, puhtaita ratkaisuja ja digitalisaatiota. 

 

Vakiopalstat

 

Pääkirjoitus
Jussi Salmi: Eläköön teoria!

Taloustiede on maailmanparantajan perustyökalu, jonka avulla ymmärtää vaikka asumisen, kaavoituksen tai saastumisen ongelmia.

Asiaan!
Merialuesuunnittelu etenee vauhdilla
Kun tieto luonnosta ja tieto ihmisen toiminnasta ja sen vaikutuksista yhdistetään, merialueiden käyttöä voidaan suunnitella niin, ettemme tuhoa meremme arvokkaimpia luontoarvoja, kirjoittaa merikeskuksen johtaja Paula Kankaanpää Suomen ympäristökeskuksesta.

Haisteluja
Kaupunkien ongelmia voidaan purkaa luonnonmukaisilla ratkaisuilla, kirjoittaa ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman Suomen ympäristökeskuksesta.

Vieras
Yritysvastuuverkosto FIBS ry:n uusin valmennusohjelma auttaa yrityksiä löytämään hiilineutraaliudesta liiketoimintamahdollisuuksia, kirjoittaa asiantuntija Anna Lemström FIBS ry:stä.

Ympäristö numeroin
Eija Järvinen: Ilmastonmuutos näkyy selvästi Euroopassa
Euroopan ympäristökeskus EEA:n tuore raportti kertoo, miten ilmastonmuutos näkyy ja vaikuttaa Euroopassa.

Mitä mieltä?
Leena Rantajärvi: Metsätiedot avoimeksi

Metsöätietoja ollaan avaamassa verkkoon kaikelle kansalle. Mitä mieltä hallituksen esityksestä ovat MTK.n ympäristöasiantuntija Markus Nissinen ja luonnonsuojelija, Ilona Hankonen Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin hallituksesta.

Kysy
Eija Järvinen: Suomen luonto muuttuu

Miten Suomen luonto muuttuu ilmastonmuutoksen edetessä?

Tutkijan valinta
Päivi Kapiainen-Heiskanen: Haluan jättää jäljen maailmaan

Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran unelmien täyttymys on uusi kaupunkisuunnittelun maisteriohjelma, joka alkaa ensi syksynä Helsingin ja Aalto-yliopiston yhteistyönä.

Julkaistu 10.2.2017 klo 19.03, päivitetty 13.2.2017 klo 9.03

Aihealue:
Kohderyhmä: