Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ympäristö 2/2017

Ympäristö_2_2017_556px
Kannen kuvasi Petri Kivinen.

Jessica Haapkylä: Kalankasvatuksen kuormitus väheni
Viime vuosina Suomen merellisten kalankasvattamoiden ravinnepäästöt ovat pienentyneet huomattavasti. Nyt kehitetään maalla sijaitsevia kasvattamoita, joissa kalaa voidaan tuottaa mahdollisimman pienellä energia- ja vesimäärällä.

Eija Järvinen: Hinku-kuntien ilmastopäästöt kutistuvat
Hiilineutraaleiksi tähtäävien Hinku-verkoston kuntien ilmastopäästöt ovat komeasti laskevalla uralla. Parhaan tuloksen tehnyt Iin kunta on puolittanut päästönsä.

Riitta Vauras: Rakentamisen toisinajattelijat
Arkkitehtitoimisto Livady hallitsee perinnerakentamisen ja soveltaa vanhaa rakennustekniikkaa uuden suunnittelussa. Palkitun toimiston ominta alaa ovat myös rakennushistoria- ja kulttuuriympäristötutkimus.

Eeva Vänskä: Energiahukkajahti kannattaa
Tamperelaisen taloyhtiön esimerkki kertoo, miksi energiahukkajahtiin kannattaa lähteä ja mitä omassa taloyhtiössä voisi tehdä fiksummin. Energiansäästöön paneutuminen on mahdollistanut sen, ettei vastikkeita ole tarvinnut nostaa edes julkisivuremontin takia.

Karoliina Kinnunen-Mohr: Ilmastotunteiden tulkki
Tutkija Panu Pihkalan mukaan monet jättävät päivän lehdestä ilmastouutiset lukematta, koska ilmastonmuutos ahdistaa heitä liikaa.

Matti Remes: Kierrätysmuovista kilpailuvaltti
Kuluttajilta kerätyistä muovipakkauksista tehdään Orthexin Lohjan tehtaalla uusia ämpäreitä ja kukkaruukkuja.

Päivi Arvonen: Aurinkovoimala on suomalais-egyptiläinen pilottihanke
Egyptin pääkaupungin Kairon kupeeseen valmistuu tänä keväänä suomalais-egyptiläisenä yhteistyönä yhden megawatin aurinkovoimala.

Matti Välimäki: Tampereen taivaanranta
Karoliina Korppoo katselee kaupunkiympäristöä pelisuunnittelijan silmin.

Vakiopalstat

 

Pääkirjoitus
Jussi Salmi: Oliko ennen paremmin?

Rakennusten home- ja laatuongelmat rohkaisevat ajattelemaan, että ennen osattiin suunnitella ja tehdä paremmin. Vanhan ja uuden ajan rakentamista ei kannata kuitenkaan yksipuolisesti asettaa vastakkain.

Asiaan!
Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä
Ministeri Kimmo Tiilikainen pohtii Suomen hiilinetraaliuden ja metsien monimuotoisuuden turvaamisen problematiikkaa.

Haisteluja
Täydennysrakentaminen ratkaisee
Orastava nousukausi on Suomen kaupunkiseuduille näytön paikka. Nousukauden rakentamisen sijoittuminen ratkaisee, kuinka hyvin kaupungistuminen hyödyttää koko yhteiskuntaa ja ympäristön tilaa, kirjoittaa erikoistutkija Mika Ristimäki Suomen ympäristökeskuksesta.

Vieras
Vertailutilalla on väliä
Suomen lähestymistapa, jossa biodiversiteetin hyväksi tehtävässä työssä elinympäristöjen tilaa verrataan luonnontilaan, on saanut kansainvälisesti positiivista huomiota, kirjoittaa ekologian professori Janne Kotiaho.

Ympäristö numeroin
Eija Järvinen: Pilaantuneen maan kunnostuksesta olisi vientituotteeksi

Suomen ympäristökeskuksen tuoreen raportin mukaan pilaantuneiden maa-alueiden ja vesistöjen kunnostusmarkkinoiden arvioidaan kasvavan lähivuosina noin 60 miljardista eurosta 80 miljardiin euroon.

Mitä mieltä?
Leena Rantajärvi: Auttaako Itämeri-laskuri?
Itämeri-laskurilla voi laskea oman kulutuksensa vaikutuksia Itämeren ravinnekuormitukseen, mutta auttaako laskuri parantamaan meren tilaa? Kysymykseen vastaavat MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola ja WWF Suomen asiantuntija Elina Erkkilä.

Kysy
Eija Järvinen: Tarkkuus kannattaa kiinteistökaupoissa
Viime vuonna päättyneen Kosteus- ja hometalkoot -kampanjan vinkkejä kiinteistön ostajille ja myyjille.

Tutkijan valinta
Leena Rantajärvi: Intohimona Itämeren ympäristöhistoria
Valtiotieteiden tohtori Simo Laakkonen on tutkinut Itämeren ympäristöhistoriaa jo neljännesvuosisadan. Hänen väitöskirjansa käsitteli Helsingin vesiensuojelun syntyä.

Julkaistu 6.4.2017 klo 17.55, päivitetty 7.4.2017 klo 10.47

Aihealue:
Kohderyhmä: