Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Merentutkimusalus Aranda

MTA Aranda on kolmas samanniminen tutkimusalus ja neljäs varsinainen merentutkimusalus suomalaisen merentutkimuksen historiassa.

Ensimmäinen merentutkimukseen rakennettu alus oli S/S Nautilus, joka oli käytössä vuosina 1903 - 1939. Sitä ennen, jo 1800-luvun loppupuolelta lähtien meritieteellisiä havaintoja tehtiin useilla eri valtionaluksilla.

Nykyinen Aranda laskettin vesille Helsingissä kesäkuussa 1989. Aluksen omistaa Suomen ympäristökeskus ja sen kotisatama on Helsinki. Arandan pituus on 59,2 m, leveys 13,8 m ja bruttovetoisuus 1734 GT. Tutkimushenkilökuntaa alukseen voidaan majoittaa 25 henkeä.

Aranda on nykyaikainen jäävahvistettu tutkimusalus. Se suunniteltu lähinnä Itämeren tutkimukseen, mutta toiminta-alueena ovat periaatteessa kaikki maailman meret.

Alus on tehnyt tutkimusmatkoja muun muassa Antarktiksen vesille ja pohjoiselle Atlantille. Aranda soveltuu monitieteelliseen, ympärivuotiseen merentutkimukseen, ts. biologiseen, fysikaaliseen, kemialliseen sekä merigeologiseen tutkimukseen. Hyvinvarustetut laboratoriotilat ja tietojenkäsittely-järjestelmä mahdollistavat näytteiden analysoinnin ja tulosten käsittelyn jo matkan aikana.

Pitkälle kehitetyn automatiikan ansiosta nykyisen Arandan toiminta voidaan hoitaa pienemmällä miehistöllä kuin edellisissä aluksissa (12 - 13 henk.). Arandan ohjailtavuus on mitoitettu vaativaa tutkimustyöhön, alus pysyy tarkasti paikallaan havaintoasemilla DGPS- ja DP-järjestelmillä. Arandalla on satelliittikuvien ja sääkuvien vastaanottolaitteistot sekä oma monipuolinen sääasema.

Merivedestä on mahdollista puhdistaa juomavettä käänteisosmoosilaitteston avulla. Jäteveden puhdistamista varten aluksella on oma biologinen puhdistamo. Koneisto mahdollistaa sekä diesel- että dieselsähköisen ajotavan. Teho riittää Itämeren oloissa jäissäkulkuun.

Alusta huolletaan ja ylläpidetään jatkuvasti. Merkittävimmät muutokset ovat: brykän uudistus (komentosilta) v. 2007, messin/salongin uudistus, instrumenttikölin tekeminen ja laboratorioiden uudistus 2012.

Julkaistu 12.12.2014 klo 12.00, päivitetty 25.7.2016 klo 15.20