Tiedotteet

Vesi- ja levätilannekatsaukset

Uusimmat tiedotteet

RSS
 • Kansalaisten vesistötekoja kerätään ympäri Suomea 14.2.2017
  Tietoja hyvistä vesistöteoista kerätään osana itsenäisyyden juhlavuoden kampanjaa. Kansalaisilta toivotaan ehdotuksia valtakunnalliseen kilpailuun. Sata suomalaista vesistötekoa -kampanjassa tuodaan näkyväksi vesiensuojelua ja -hoitoa ympäri Suomea. Tavoitteena on kerätä elokuun loppuun mennessä vähintään sata tekoa, joista äänestyksen perusteella palkitaan parhaat.
 • Suositus: Ilmalämpöpumpun myyntiin yhdistettävä pätevä asennus 6.2.2017
  Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen suosituksen mukaan fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävät laitteet, joiden kylmäpiiri edellyttää kokoamista asennuspaikalla, tulisi myydä kuluttajille yhdessä pätevän asennuksen kanssa. Tyypillisiä fluoratuilla kasvihuonekaasuilla esitäytettyjä laitteita ovat ilmalämpöpumput ja split-tyyppiset ilma-vesilämpöpumput.
 • Maataloudesta vesistöihin päätyvän nitraatin alhainen määrä ei katkaise rehevöitymistä 3.2.2017
  Suomen pinta- ja pohjavesien nitraattipitoisuudet ovat alhaisia Keski- ja Etelä-Euroopan vesiin verrattuna. Suomen ympäristökeskus selvitti maataloudesta peräisin olevia vesien nitraattipitoisuuksia osana EU:n nitraattidirektiivin toimeenpanoa.
 • Uusi laskuri näyttää kulutuksen aiheuttaman ravinnekuormituksen Itämereen 3.2.2017
  Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus ovat kehittäneet Itämeri-laskurin, jolla kuluttaja voi selvittää kulutustottumustensa vaikutuksia Itämeren ravinnekuormitukseen. Suomen osuus Itämeren ravinnekuormasta on noin 10 prosenttia. Ruuantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia keskimääräisen suomalaisen Itämeri-jalanjäljestä. Myös jätevesien osuus on merkittävä, noin neljännes. Helpoin tapa vähentää kuormitusta on lisätä kotimaisen luonnonkalan ja kasviravinnon osuutta ruokavaliossa.
 • Merimetsot ja isokokoiset lokit ovat vähentyneet talvisilla merialueilla 2.2.2017
  Talvehtivien merimetsojen sekä harmaa- ja merilokin määrät ovat vähentyneet selvästi Ahvenanmaan merialueella. Tammikuussa tehdyissä merilaskennoissa havaittiin reilut 100 merimetsoa, kun vuosituhannen vaihteessa niitä talvehti samoilla alueilla 1000–3000 yksilöä. Harmaa- ja merilokin määrät ovat vähentyneet samalla ajanjaksolla sadoista yksilöistä kymmeniin.
 • Sää- ja tulvavaroitukset uudesta palvelusta nyt viidelle vuorokaudelle 1.2.2017
  Ilmatieteen laitoksen säävaroituspalvelun avulla on nyt mahdollista seurata myös SYKEn tuottamia vesistöjen tulvavaroituksia. Tulvavaroituksista varoituskartalla näkyvät vain vaaralliset ja hyvin vaaralliset tulvatilanteet eli oranssit ja punaiset vaaratasot.
 • Mitä ajattelet ilmastonmuutoksesta 1.2.2017
  Miten ilmastonmuutos tulee mielestäsi vaikuttamaan meidän tavallisten ihmisten elämään? Millaisia muutokset ovat esimerkiksi kuntatasolla, metsänkäsittelyssä tai vaikka tulviin varautumisessa? Millaisia hyötyjä tai haittoja arvelet ilmastonmuutoksen tuovan?
 • Kosteikkojen kunnostus auttaa väheneviä vesilintuja 30.1.2017
  Kosteikkojen laadun heikkeneminen on johtanut monien vesilintukantojen vähenemiseen, jopa Suomessa – tuhansien järvien maassa. Tuore tutkimus paljastaa kosteikkojen umpeenkasvua vähentävien toimien olevan paljon toivottu apu harvinaistuville vesilinnuille.
Lisää tiedotteita
Julkaistu 4.6.2013 klo 15.00, päivitetty 23.7.2015 klo 13.12
Aihealue:
Kohderyhmä: