Tiedotteet

Vesi- ja levätilannekatsaukset

Uusimmat tiedotteet

RSS
 • Väitös: Hyvin rakennetut vesienpuhdistuskosteikot vähentävät kuormitusta pitkään 25.8.2016
  Luonnonkosteikoille rakennetut kosteikkopuhdistamot voivat pohjoisissa olosuhteissa vähentää turvetuotannon ja jätevedenpuhdistamojen vesistökuormitusta jopa 18 vuoden käytön jälkeen. SYKEn vesikeskuksen biologi Satu Maaria Karjalaisen mukaan kosteikkopuhdistamot osoittautuivat tehokkaiksi ja pitkäikäisiksi sekä turvetuotannon että jätevedenpuhdistamoissa puhdistettujen vesien käsittelyssä. Karjaisen väitös aiheesta tarkastetaan perjantaina 26.8.2016 Oulun ylipistossa.
 • Lapissa vähän ympäristömyrkkyjä, riskeinä ilmastonmuutos ja uudet kemikaalit 24.8.2016
  Suomen Lappi on maineensa veroisesti puhdas, vaikka pieniä määriä ympäristömyrkkyjä löytyy ilmasta, vedestä ja eliöistä. Arktisen alueen huolenaiheena ovat erityisesti kaukaa kulkeutuvat aineet sekä mahdollinen muu kemikaalikuormituksen lisääntyminen, minkä takia vaarallisten aineiden seurantoja ja kartoituksia tulee jatkaa myös Suomessa.
 • Suomen luonnon oma juhlapäivä kutsuu kaikki ulos luontoon 23.8.2016
  Lauantaina 27.8. vietetään neljättä kertaa valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Ympäri maata järjestetään yli 100 retkeä ja yleisötapahtumaa, ja kuka tahansa saa järjestää oman tapahtumansa.
 • Päiväperhosten kannat selvästi edelliskesää vahvempia 16.8.2016
  Kuluva kesä on ollut päiväperhosille huomattavasti edellisiä suotuisampi. Useimpien lajien kannat ovat toipuneet selvästi kahden poikkeuksellisen heikon vuoden jälkeen. Kokonaisuutena perhoskesä näyttää nousevan tavanomaiseksi. Viime viikkoina etenkin neitoperhosta on esiintynyt runsaampana kuin vuosiin.
 • Tutkimusalus Muikun viimeinen matka katkesi teknisiin ongelmiin 10.8.2016
  Tutkimusalus Muikun tutkimusmatka jouduttiin keskeyttämään teknisten ongelmien takia tiistaina 9.8. Alus lähti vuotuiselle Saaristomeren ja Suomenlahden näytteenottomatkalle maanantaina 8.8. Turusta. Tekniset ongelmat ilmenivät heti näytteidenoton alettua ja liittyivät sekä aluksen tutkimuslaitteiston toimivuuteen että merikelpoisuuteen. Muikku oli viimeisellä tutkimusmatkallaan ja se poistetaan käytöstä.
 • Suomen luonnon päivä goes pop up! 10.8.2016
  Lauantaina 27.8.2016 ympäri Suomen juhlittava Suomen luonnon päivä siirtyi uuteen aikaan uuden verkkopalvelun myötä. Tänään julkaistun tapahtumakartan avulla kuka tahansa voi järjestää pop up -tapahtuman ja ilmoittaa sen kartalle. Luvassa on edellisvuosien tapaan myös eri tahojen toteuttamia tapahtumia, jotka löytyvät samalta kartalta.
 • Valkoposkihanhien määrä väheni pääkaupunkiseudulla 3.8.2016
  Helsingin ja itäisen Espoon puistonurmikoilla laiduntavien valkoposkihanhien kokonaismäärä väheni neljä prosenttia vuodesta 2015. Poikasten määrä puoliintui eli väheni 46 prosentilla viime vuodesta. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat laskivat yhteensä 5 720 valkoposkihanhea, joista poikasia oli 484 yksilöä.
 • Suomen merimetsokanta kasvoi enää niukasti 27.7.2016
  Kesällä 2016 merimetsojen pesiä laskettiin yhteensä 25 500 kappaletta. Merimetson talvehtimisalueiden suotuisista sääoloista huolimatta merimetsokanta kasvoi Suomen merialueilla enää kuusi prosenttia eli 1 500 pesää edellisvuodesta. Suurin muutos oli kannan painopisteen siirtyminen Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien välillä.
Lisää tiedotteita
Julkaistu 4.6.2013 klo 15.00, päivitetty 23.7.2015 klo 13.12
Aihealue:
Kohderyhmä: