Uusia ympäristöystävällisiä malminetsintämenetelmiä testataan Sodankylässä

Uutinen 3.8.2018 klo 13.39
Malminetsintä
© INFACT-hanke

Sodankylässä Sakatin alueella testataan elokuussa uusia, ympäristöystävällisiä malminetsintämenetelmiä. Toiminta liittyy INFACT-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää ilmasta käsin suoritettavia ja vähemmän häiriötä aiheuttavia malminetsintämenetelmiä Euroopan eri alueilla. Hankkeessa kehitetään hyviä käytäntöjä paikallisten asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Sakatti on valittu yhdeksi testauskohteeksi, koska alueen maa- ja kallioperä sekä mineraalivarannot tunnetaan koeporausten perusteella hyvin. Näin uusien menetelmien käyttökelpoisuutta voidaan tutkia helposti. Alueella ei etsitä uusia mineraaleja, vaan tuloksia verrataan jo olemassa olevaan tietoon. Uusia malminetsintämenetelmiä testataan Sodankylän lisäksi itäisen Saksan Geyerissä ja Etelä-Espanjassa Andalusiassa.

Suomen ympäristökeskus, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto ja INFACT-hanke järjestävät Sodankylän lentoaseman toimistolla info- ja keskustelutilaisuuden sunnuntaina 5.8.2018 klo 13-14. Infotilaisuudessa esitellään INFACT-hanketta, sekä siinä toteutettavia koelentoja, jotka tehdään Viiankiaavan Sakatin kohteella 3.-13.8.2018 välisenä aikana.

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus tutustua tutkimuksia tekevään helikopteriin ja siinä käytettävään tutkimuslaitteistoon. Tilaisuus järjestetään yhdessä Sodankylän ilmailukerhon kanssa. Ilmailukerho järjestää maksullisia esittelylentoja moottori- ja purjekoneella klo 12 alkaen.

Hankkeen tutkijat ovat tavattavissa myös pop-up-toimistossa Sodankylän lentokentän tiloissa 5.-10.8. Tutkijat vastaavat kiinnostuneille hankkeeseen ja koelentoihin liittyviin kysymyksiin.

INFACT (Innovatiivista, haitatonta ja hyväksyttävää malminetsintäteknologiaa) on kansainvälinen EU-rahoitteinen projekti, jossa tutkitaan uusia, vähemmän häiriötä aiheuttavia malminetsintämenetelmiä. Projekti pyrkii rakentamaan yhteisen ymmärryksen hyvistä käytännöistä ja menetelmistä niin ympäristöllisesti kuin sosiaalisestikin. Nämä opit on tarkoitus hyödyntää ja ottaa käytännön standardeiksi koko EU:n laajuisesti.

Lisää aiheesta:

Lisätietoja:

Erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
puh. 0295 251 268, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ryhmäpäällikkö Kari Oinonen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
puh. 0295 251 474, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 


Kohderyhmä: