Uusi karttapohjainen työkalu kehitetty merialueiden kestävän käytön suunnitteluun

Tiedote 24.11.2014 klo 9.02

TOPCONS sukeltaja 556

Sukellukselle lähdössä: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija lähdössä kartoittamaan kalojen lisääntymisalueita keväällä 2013. Kuva: Merikotka-tutkimuskeskus

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Merikotka  tiedottavat

Suomalais-venäläisessä TOPCONS-hankkeessa on kehitetty uusi karttapohjainen työkalu merialueiden kestävän käytön suunnitteluun ja mertensuojelun tueksi. Hankkeessa on hyödynnetty itäiseltä Suomenlahdelta koottua tietoa geologiasta, biologiasta ja ihmistoiminnoista ja selvitetty esimerkiksi kalojen lisääntymisalueiden sijaintia ja ihmistoimintojen vaikutusta vedenalaisiin elinympäristöihin.

TOPCONS-tuloksia esitellään Suomen ympäristökeskuksen isännöimällä Itämeren tutkimusviikolla Helsingissä tiistaina 25.11.

Työkalusta tukea päättäjille ja aluesuunnitteluun

TOPCONS on työkalu, jolla päättäjät voivat minimoida ympäristöhaittoja. Sen avulla voidaan tunnistaa alueelliset suojeluarvot ja löytää valituille ihmistoiminnoille sopivat sijainnit ekologisesta näkökulmasta.

”Aluesuunnitteluun liittyvät ongelmat ovat usein monimutkaisia, ja niihin liittyen tulee tehdä kompromisseja ja sietää epävarmuutta. Merituulivoimaloiden sijoittaminen lintujen pesimäpaikkojen lähelle toimii tästä hyvänä esimerkkinä. Työkalu kokoaa tietoa eri lähteistä päätöksenteon avuksi ja huomioi epävarmuuksia”, Tutkija Riikka Venesjärvi Helsingin yliopistosta toteaa.

Tarkimmin kartoitetuilta alueilta on tutkittu muun muassa geologisen ja biologisen monimuotoisuuden välisiä suhteita. Yhtenä tavoitteena on ollut selvittää voidaanko ympäristön geologisten ja fysikaalisten ominaisuuksien perusteella päätellä biologisen monimuotoisuuden kannalta keskeisten alueiden sijainteja.

”Tutkimusten mukaan elinympäristöjen kirjo ja aktiiviset prosessit kuten virtaukset heijastuvat pohjaeläinyhteisöihin. Geologisesti monimuotoiset alueet onkin nyt huomioitu Kymenlaakson kauppa- ja merialuekaavassa”, tutkija Anu Kaskela Geologian tutkimuskeskuksesta sanoo.

Tuloksena uusia lajihavaintoja ja poikkitieteellistä aineistoa

Hankkeen aikana on tuotettu yhtenäistä ja vertailukelpoista poikkitieteellistä aineistoa suomalaisten ja venäläisten yhteiskäyttöön koko itäiseltä Suomenlahdelta.

”Lajien ja vedenalaisten elinympäristöjen esiintymisalueet sekä ihmistoiminnan vaikutukset merialueisiin eivät pysähdy valtioiden rajoille, joten rajat ylittävä yhteistyö merialuesuunnittelussa on erittäin tärkeää”, kommentoi merialuesuunnittelun ryhmäpäällikkö Ville Karvinen SYKEstä.

Hankkeessa on myös kartoitettu entistä kattavammin itäisen Suomenlahden vedenalaista luontoa. Uusien alueiden kartoitus ja näytteenotto tuottaa edelleen myös uusia lajihavaintoja.

”Laajan aineiston koostaminen on tuottanut uutta tietoa alueen biologisen monimuotoisuuden vaihtelusta ja kehittänyt vedenalaisten luontoarvojen tunnistamista, mikä on edellytys suojelutarpeiden arvioinnille”, kertoo vastaava suojelubiologi Ari Laine Metsähallituksen luontopalveluista.

”Vieraslajeihin kuuluva valesinisimpukka esiintyminen on varmistettu nyt myös Venäjän rannikolta. Vieläkin yllätyksellisempää oli kokonaan uuden kotilolajin löytyminen Haminan saariston tutkimuksissa”, Laine sanoo.

Laajaa yhdeksän osapuolen yhteistyöhanketta on koordinoinut suomalainen Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka. Hankkeen ovat toteuttaneet Suomen ympäristökeskus SYKE, Geologian tutkimuskeskus GTK, Helsingin yliopisto, Metsähallitus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, A. P. Karpinskyn Venäjän geologinen tutkimusinstituutti, Venäjän tiedeakatemian Pietarin tutkimuskeskuksen poikkitieteellinen asiantuntijaryhmä ja Venäjän valtiollinen hydrometeorologinen yliopisto.

Materiaalit:

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön:

Lisätietoja:

Riikka Venesjärvi (suunnittelutyökalu), puh. 050 415 0609, riikka.venesjarvi(at)helsinki.fi

Ari Laine (biologiset tutkimukset), puh. 040 5420387, ari.laine(at)metsa.fi

Anu Kaskela (geologiset tutkimukset), puh. 029 50 32629, anu.kaskela(at)gtk.fi

Miina Karjalainen (projektin hallinnointi), puh.044 522 2843, miina.karjalainen(at)merikotka.fi

Ville Karvinen (lajien ja vedenalaisten elinympäristöjen mallinnus), puh. 0295 251 263, ville.karvinen(at)ymparisto.fi


Kohderyhmä: