Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Tiedotteet

Vesi- ja levätilannekatsaukset

Uusimmat tiedotteet

RSS
 • Ihmisten altistuminen mikromuoveille juomavedestä vähäistä 15.11.2018
  Suomalaiset talousvedet sisältävät alustavan selvityksen mukaan vain vähän mikromuovia. Vedenkäsittelyprosessit poistavat tehokkaasti hiukkasia raakavedestä, josta talousvesi valmistetaan, kertoo Suomen ympäristökeskuksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Vesilaitosyhdistyksen, sosiaali- ja terveysministeriön sekä vesihuoltolaitosten selvitys.
 • SYKEn jäteromusta löytynyt yllättäen säteilylähde 13.11.2018
  Suomen ympäristökeskuksessa tehdyn siivouksen yhteydessä metalliromulavalle on päätynyt vanhentunut laite, joka on osoittautunut säteilylähteeksi. Asia tuli ilmi, kun laitteen aiheuttama säteily havaittiin Eurajoella romumetallin seasta. Kyse on maankosteusmittarista, jota on käytetty alun perin maaperän kosteuden selvittämiseen. SYKE on lopettanut näiden mittareiden käytön vuonna 2016.
 • Suomen ympäristökeskuksen päätoimipaikka muuttaa Viikin kampukselle 9.11.2018
  Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) päätoimipaikka muuttaa 19.11.2018 Töölöstä Helsingin yliopiston Viikin kampukselle osoitteeseen Latokartanonkaari 11. Viikissä SYKE tulee toimimaan modernissa työympäristössä, jossa on huomioitu ympäristöllisesti kestäviä ratkaisuja.
 • Öljysensorilla varustettu älypoiju välittää tietoa ensimmäistä kertaa satelliitin kautta avomereltä 9.11.2018
  Älyteknologiaa hyödyntävä navigointipoijujärjestelmä otettiin käyttöön lokakuussa. Se välittää satelliitin kautta ajantasaista tietoa Itämeren öljypitoisuuksista ja muista veden laatuun vaikuttavista tekijöistä. Älypoijujärjestelmä sijaitsee Suomenlahdella, Helsingin eteläpuolella. Seurantatieto helpottaa jatkossa viranomaisten öljyntorjuntatoimia ja laittomien öljypäästöjen tunnistamista. Järjestelmä on osa Suomen ympäristökeskus SYKEn GRACE-hankeyhteistyötä.
 • Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden huippualueet ensi kertaa kartalla 9.11.2018
  Suomen vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden huippualueet on ensimmäistä kertaa koottu kartalle. Tutkimuksen mukaan kuitenkin kolme neljäsosaa merkittävistä vedenalaisista luontoarvoista jää nykyisten suojelualueiden ulkopuolelle. Positiivista on, että vain yhden prosentin tarkasti kohdennettu lisäys suojelualueiden pinta-alaan voisi tuplata suojelutehon.
 • Arjen maisemia palkittiin valokuvakilpailussa 6.11.2018
  Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen #arkimaisema-valokuvakilpailun parhaat on palkittu. 20.10. vietetyn kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi Instagramissa järjestetyn kilpailun kuvissa korostui löytämisen riemu.
 • Kipsin peltolevitys tulisi heti ottaa laajaan käyttöön Saaristomeren valuma-alueella 26.10.2018
  Peltojen kipsikäsittelyllä voitaisiin vähentää vuosittain jopa 300 tonnia maataloudesta Itämereen tulevaa fosforikuormaa. Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijat suosittavat, että kipsin levitys tulisi ottaa keskeiseksi toimenpiteeksi ensi vuonna alkavaan vesiensuojelun tehostamisohjelmaan. Lisäksi kipsi tulisi liittää maatalouden tukijärjestelmän piiriin EU:n tulevalla rahoituskaudella.
 • Suomalaiset keramiikkataiteilijat tekevät pilaantuneen maan näkyväksi Venetsian tutkimuspaviljongissa 25.10.2018
  Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksen taiteellinen tutkimus Working with Soil on valittu yhdeksi Venetsian kolmannen tutkimuspaviljongin hankkeista. Taideyliopisto järjestää tutkimuspaviljongin Venetsian biennaalin yhteyteen yhdessä kansainvälisten partnereiden kanssa touko-elokuussa 2019.
Lisää tiedotteita
Julkaistu 4.6.2013 klo 15.00, päivitetty 23.7.2015 klo 13.12
Aihealue:
Kohderyhmä: