Ylä-Lapin alueella lumet sulavat nopeasti ja nostavat vedenkorkeuksia paikoin tavanomaista korkeammalle tasolle

Tiedote 14.5.2013 klo 12.31

Suomen ympäristökeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat

Sää lämpenee reippaasti Lapissa loppuviikosta ja sulattaa Pohjois-Lapin runsaita lumia Ounasjoen ja Tornionjoen latvoilta ja virtaamat joissa kasvavat. Ounasjoella Kittilässä vesi noussee jo lauantaina tasolle, jolla vesi voi tulvia viemäreihin. Veden nousu vahinkorajalle alkuviikosta on myös mahdollista. Joen vedenpinta on ennusteen mukaan Kittilässä korkeimmillaan 20.-21.5. Tornionjoen Pellossa vesi nousee ennusteen mukaan viemäritulvarajalle sunnuntaina. Pellossa virtaama on suurimmillaan 22.-23.5. ja myös Pellossa vesi voi nousta vahinkorajan tuntumaan. 

Simojoki Simon asemakylän kohdalla

Simojoen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat voimakkaassa laskussa.  Vesistöennusteen mukaan Simojoen vedenkorkeudet saavuttavat kesänvedenkorkeuden toukokuun loppupuolella.

Tornionjoki Matkakosken kohdalla

Tornionjoen jäät lähtivät rauhallisesti liikkeelle eikä jäidenlähdöstä ole aiheutunut vahinkoja.  Muonionjoessa jäät ovat vielä osittain paikoillaan, mutta niiden uskotaan heikentyneen siinä määrin että jääpatoriskiä pidetään pienenä.

Vedenkorkeudet lähtevät koko Tornionjoen vesistöalueella voimakkaaseen kasvuun sään lämpenemisen myötä.  Tornionjoen ja Muonionjoen vedenkorkeuksien arvioidaan olevan suurimmillaan toukokuun viimeisellä viikolla.  Tuolloin vedenkorkeudet ovat selkeästi keskimääräistä korkeammalla tasolla, jopa lähellä ennätys korkeuksia.  Suuruudeltaan virtaamat ovat joen alaosalla noin 3000 m3/s kun se suurimmillaan on ollut noin 3660 m3/s ja ollen keskimäärin 2170 m3/s.

Ounasjoki Marraskosken kohdalla

Tällä hetkellä Ounasjoen virtaama Marraskosken kohdalla on noin 600 m3/s. Tulva-aikaiseksi huippuvirtaamaksi arvioidaan noin 830 m3/s, joka on hieman keskimääräistä arvoa vähemmän. Suurimmillaan vedenkorkeuksien arvioidaan olevan 20. – 21.5.

Ounasjoessa Kittilän kohdalla ennustettu tulvavirtaaman arvioidaan jäävän vahinkorajan alapuolelle, mutta ennustettua suuremmat sateet voivat aiheuttaa vesimäärien merkittävääkin kasvua.

Ounasjoen jäät lähtivät rauhallisesti eikä niistä muodostunut vahinkoja aiheuttavia patoja.

Kemijoki Rovaniemen kohdalla

Kemijoella tulvahuipun arvioidaan olevan 21.5 ja sen suuruus on keskimääräistä pienempi.  Nykyisestä tasostaan vedenkorkeus nousee muutaman senttimetrin ja kääntyy sen jälkeen nopeaan laskuun.  Kemijoella jäiden lähtöä ei juurikaan tapahtunut, vaan jäät sulasivat pääasiassa paikoilleen.  Ylä-Kemijoella jäät eivät myöskään ole aiheuttaneet vahinkoja.

Ivalojoki

Vesistöennusteen mukaan Ivalojoella tulvan suuruus on keskimääräinen tai hieman sitä suurempi. Tulvan ei kuitenkaan ennusteta nousevan haitalliselle tasolle, mikäli sateet eivät ole selvästi nyt ennustettuja sateita suuremmat.  Suurimmillaan vedenkorkeudet ovat 20. – 21.5.

Jäiden lähtö ei ole aiheuttanut Ivalojoella vahinkoja.

Tenojoki

Tenojoella tulvasta ennustetaan tulevan keskimääräistä selvästi suuremman. Tenojoellakin suurimman virtaaman ennustetaan olevan 22.5 jonka jälkeen virtaamat kääntyvät nopeaan laskuun. 

Tenojoella jäät ovat myös lähteneet aiheuttamatta vahinkoja.  

Lisätietoja

Operatiivinen toiminta:

Hankintaryhmän esimies Jukka Kuoksa, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 397
Investointivastaava Juha Kuivalainen, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 391

Ennusteet ja ajankohtainen lumi- ja vesitilanne:

Vesivara- ja ympäristöpalvelut-ryhmän esimies Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh 0295 037 282
Rakennusmestari Risto Lampela, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 412

Valtakunnalliset vesistöennusteet:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 561 5533

 


Kohderyhmä: