Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii tekoja – ryhdy Ekopaastoon!

Tiedote 26.2.2014 klo 10.17

Pyöräilijä

”Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii tekoja. Valinnat maapallon, köyhien ja lastemme hyväksi eivät tarkoita ilotonta ja ankeaa elämää, vaan pyrkimystä kohtuuteen ja riittävyyteen. Me vauraimpien maiden asukkaat olemme avainasemassa. Vaikka olemme pieni valtio, esimerkkimme voi rohkaista globaalisti uudenlaiseen asenteeseen ja toimintaan. Jos rikkaat maat eivät ole valmiita tekoihin, on hyödytöntä odottaa niitä köyhiltä kansoilta. Se on paitsi epäoikeudenmukaista myös turhaa.”

Tällä julkilausumalla Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ympäristökeskus ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto käynnistivät vuoden 2014 Ekopaasto-kampanjan, joka kannustaa päättäjiä, yrityksiä ja kansalaisia jatkamaan yhteisvoimin ilmastotalkoita.

"Ekopaaston pienillä teoilla haastetaan kirkkoja, valtioita, talouselämää ja kaikkia toimijoita sekä koko kulttuuria ei vain parannukseen ja oikeudenmukaisen vastuun kantamiseen, vaan myös yhteisen osallisuuden tunnustamiseen. Meistä ja meidän elämänmuodostamme on kysymys. Rohkeus ja muutos edellyttävät nöyryyttä ”, arkkipiispa Kari Mäkinen tähdentää.

”Viime kädessä kysymys on toivosta, joka on arkista. Toivo on arjen jatkamista, rakentamista, työntekoa ja lepäämistä. Jos nämä lakkaavat, toivo ja elämänusko ovat kadonneet. Siksi arjen jatkumisesta ja pienistä asioista on pidettävä kiinni. Ekopaasto kannustaa pieniin tekoihin, jotka vahvistavat toivoa. Pienet teot ovat ihmisen kokoisia ja luovat luottamusta elämään ja huomiseen”, arkkipiispa jatkaa.

Tee ilmastopäätöksiä, selätä kiire

Ekopaastoon ryhtyminen on helppoa: tee tekoja joiden tiedät säästävän ympäristöä. Haasta itsesi seitsemäksi viikoksi epämukavuusalueelle. Ja jos olet tehnyt kaikkesi ja sinulla on rahaa, laita fiksut tuotteet ja palvelut paastoamaan puolestasi. Voit investoida vihreään teknologiaan esimerkiksi valitsemalla energiapihejä tuotteita tai kodin energiatehokkuutta lisääviä älysovelluksia. Tai hiljenny, ole luonnossa ja anna luovien ajatusten täyttää pääsi.

”Kampanjassa on mukana joukko ihmisiä, jotka ovat panneet mielikuvituksensa likoon kehittämällä puukaasuauton, rakentamalla kotipihalle tuulivoimalan, asettamalla rajat kodin tavaramäärälle, keksimällä päästöpihin pellettikamiinan. Ekopaasto-kampanja kannustaa paitsi pieniin tekoihin, myös ekologisten innovaatioiden tekemiseen ja niiden levittämiseen”, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo.

Kuluttajien valinnoilla on väliä. Suomen hiilijalanjäljestä lähes 70 prosenttia syntyy yksityisestä kulutuksesta: liikkumisesta, ruuasta, asumisesta sekä tavaroiden ja palveluiden ostamisesta. Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi muistuttaa kuitenkin, että päättäjien vastuulla on luoda yhteiskunnassa olosuhteet, joissa ekologisten valintojen tekeminen on helppoa.

Julkkisten ja tavisten kampanja

Ekopaasto_logo_pieniEkopaastoa vietetään seitsemän viikkoa perinteiseen luterilaiseen paastonaikaan tuhkakeskiviikosta 5.3. pääsiäiseen 19.4.2014 asti. Kampanjasivuilla Ekopaasto.fi on tietoa ja vinkkejä asumiseen, liikenteeseen, ruokaan ja kuluttamiseen liittyviin elämäntapamuutoksiin. Sivuilla kerrotaan myös kristillisistä paastoperinteistä. Ekopaasto löytyy myös Facebookista facebook.com/ekopaasto ja Twitteristä #ekopaasto.

Kolmatta kertaa järjestettävään kampanjaan osallistuvat perinteiseen tapaan julkkikset, tänä vuonna juontaja Anne Kukkohovi, järjestöpäällikkö Satu Taiveaho sekä Facebookissa omalle keskoslapselleen 875 grammaa -sivuston perustanut Tomi Takamaa. He saavat vinkkejä ympäristöä säästävään arkeen Suomen ympäristökeskuksen sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston asiantuntijoilta. Tapaamisista tehdyt haastatteluvideot voi katsoa kampanjan sivuilla ekopaasto.fi.

Tavallisten ihmisten ekoteot julkaistaan kampanjasivuilla joka viikko ekopaaston aikana. Ensimmäisenä esitellään ekokoti, joka saa energiansa tuulesta, auringosta, maasta ja puusta, ja jossa syödään valtaosin itse kasvatettua lähiruokaa.

Julkilausuma

Lisätietoja

Kampanjavastaava, tiedottaja Tuulikki Terhemaa, Kirkon tiedotuskeskus, puh. 050 372 1239, etunimi.sukunimi@evl.fi

Kampanjavastaava, viestintäasiantuntija Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 740 1656, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: