Suomen Akatemia päätti tutkimuksen kansallisesta tiekartasta: SYKE koordinoimaan uutta merentutkimuksen yhteenliittymää

Tiedote 14.3.2014 klo 10.16

Merentutkimuksen resurssit on nyt koottu uuteen FINMARI-konsortioon. Kuva: Markku Viitasalo.
Maamme merentutkimuksen resurssit on nyt koottu uuteen FINMARI-konsortioon. Kuva: Markku Viitasalo.

Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoi tänään kansalliselle tiekartalle nimettyä suomalaista merentutkimuksen yhteenliittymää FINMARIa. Siihen kuuluvat kolme maamme merkittävintä Itämeri-tutkimusta harjoittavaa yliopistoa, kolme tutkimuslaitosta ja Arctia Shipping Oy.

”Näiden organisaatioiden merentutkimusresurssit täydentävät ja vahvistavat toisiaan”, toteaa SYKEn merikeskuksen johtaja Mari Walls. ”FINMARIn resursseihin kuuluu maamme kaikki merkittävä merentutkimuslaitteisto ja -palvelut laivoista laboratorioihin, automaattiasemiin ja yliopistojen kenttäasemiin. Näin laaja kansallisten resurssien koordinaatio on kansainvälisesti poikkeuksellista ja kansallisesti täysin uusi avaus.”

Merentutkimuksen yhteenliittymä on osa Suomen Akatemian perjantaina julkistamaa kansallista tutkimusinfrastruktuurin tiekarttaa. Siihen on perusteellisen arvioinnin tuloksena valittu 31 kansallista tutkimusinfrastruktuuria kaikilta tieteenaloilta vuosiksi 2014-2020. Merentutkimuksen FINMARI-konsortioon kuuluu kolme yliopistoa, kolme tutkimuslaitosta ja yksi yritys eli Helsingin ja Turun yliopistot, Åbo Akademi, Suomen ympäristökeskus SYKE, Ilmatieteen laitos ja Geologian tutkimuskeskus sekä Arctia Shipping Oy.

”Keskeinen päämäärä on kansallisten resurssien laajapohjainen käyttö ja avoimet tietovarannot. Näin parannetaan mahdollisuuksia tavoitteellisten kumppanuuksien synnyttämiseen kansallisesti ja kansainvälisesti”, sanoo Mari Walls.

Kaikki FINMARIin kuuluvat laitokset ovat sitoutuneet tutkimusresurssien yhteiseen kehittämiseen kohti kansainvälistä huippua. Koordinaattorina SYKE vastaa FINMARI-konsortion resurssien pitkän tähtäimen suunnittelusta ja kehittämisestä sekä resurssien käytön organisoinnista yhdessä konsortion muiden jäsenten kanssa.

”Merentutkimuksen pääsy Suomen Akatemian tiekartalle on tunnustus tieteenalan kansallisesta merkityksestä ja tutkimuksen tasosta. Tiekartalle nimeäminen parantaa tutkimuksen verkostoitumismahdollisuuksia etenkin Euroopassa. Pitkällä tähtäimellä tämä on tutkimusedellytysten kannalta välttämätöntä. Kansalliset tiekartat määrittävät vahvasti kansallisen ja kansainvälisen rahoituksen kohdentamista pitkälle tulevaisuuteen”, Walls sanoo.

Yhteisiä reaaliaikaisia, automatisoituja merentutkimuksen välineitä

”Konkreettinen tavoite on kehittää laitosten yhteisiä reaaliaikaisia, automatisoituja merentutkimuksen välineitä. Näin voidaan entistä paremmin palvella tutkimusta ja meriympäristön tilan seurantaa, mitä päätöksentekijät tarvitsevat ympäristöä koskevien päätösten perustaksi”, kertoo tutkimusprofessori, FINMARI-konsortion johtaja Timo Tamminen SYKEn merikeskuksesta.

Poikkihallinnollinen merentutkimuksen infrastruktuuri perustuu kansallisen merentutkimuksen koordinaatioryhmän suosituksiin. FINMARI-konsortion ohjausryhmään kutsutaan edustaja kaikista taustalla olevista ministeriöistä (ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö). Lisäksi sen toimintaa linjaa kansainvälinen korkean tason tieteellinen asiantuntijaryhmä.

FINMARI-konsortio edustaa suomalaista merentutkimusta Euroopan  tutkimusinfrastruktuurien yhteistyöhankkeessa (ESFRI, European Strategy Forum on Research Infrastructures)  ja osallistuu aktiivisesti eurooppalaisen merentutkimuksen muihin kehittyviin verkostoihin.

Lisätietoja:

Merikeskuksen johtaja Mari Walls, SYKE
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi 
Puh. +358 295 251 722

Tutkimusprofessori Timo Tamminen, SYKEn merikeskus
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Puh. +358 295 251 678

Viestintäasiantuntija Aira Saloniemi, SYKEn viestintä
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Puh. +358 400 148875


Kohderyhmä: