Vältä sinileväisen veden käyttöä

Tiedote 15.7.2014 klo 12.57

Kuva: Pirjo Ferin

Erittäin runsaasti sinilevää rantavedessä. Kuva: Pirjo Ferin

Sinilevähavaintoja tehtiin viime viikolla vuodenaikaan nähden keskimääräistä enemmän sisävesillä ja merialueilla. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä esiintyy runsaasti sinilevää.

Suomen ympäristökeskus muistuttaa, että mikäli vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, vettä ei saa juoda, käyttää tiskivetenä, pesuvetenä eikä löylyvetenä. Vettä ei saa myöskään käyttää syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun eikä lemmikkien tai kotieläinten juomavetenä.

Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, tulee uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää rantaan eikä uimaan paikalla, jossa on havaittu sinilevää.

Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Ihmisiä ei ole kuollut Suomessa eikä Itämeren alueella sinilevämyrkytykseen, mutta koti- ja lemmikkieläimiä on kuollut. Koira voi saada tappavan annoksen sinilevämyrkkyä pelkästään nuolemalla turkkiaan uituaan sinileväisessä vedessä.

Sinilevän tunnistaminen

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihreitä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

”Levämassaa voi kokeilla tikun avulla. Jos se hajoaa hippusina veteen, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Toinen keino on ottaa leväpitoista vettä lasiin, ja antaa sen seistä noin tunnin ajan. Levä on todennäköisesti sinilevää, jos veden pinnalle nousee vihreitä hiukkasia”, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevämyrkkyjä voi olla vedessä vielä sinileväkukinnan hajottua. Sinilevämyrkyt häviävät yleensä noin viikon sisällä, mikäli vesi vaihtuu paikassa nopeasti tuulen ja aallokon myötä.

Runsaasta sinileväesiintymästä voi ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle tai ELY-keskukseen.

Levähavainnoista voi myös ilmoittaa Järviwikissä tai älypuhelimeen ladattavan Levävahti-sovelluksen kautta.
 

Lisätietoja:

Merialueet:
Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävedet:
Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Levämyrkyt:
Erikoistutkija Harri Kankaanpää, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0295 251 258, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Lisätietoa verkossa:


Kohderyhmä: