Valtakunnallinen leväkatsaus 31.7.2014: Sinilevälauttoja lounaisilla merialueilla, sisävesillä keskikesälle tyypillinen sinilevätilanne

Tiedote 31.7.2014 klo 12.50

Suomen lounaisilla merialueilla esiintyy edelleen runsaita sinilevälauttoja. Sisävesillä sinileviä on sen sijaan vuodenaikaan nähden tavanomainen määrä. Järvillä on havaittu muutamia runsaita leväkukintoja. Lämmin sää ja tuulisuus voivat lisätä leväkukintoja myös sisävesillä ja saada merialueiden kukinnat jatkumaan.

Sinilevää edelleen runsaasti lounaisilla avomerialueilla

Avomeren laajat sinilevälautat ovat pysyneet edelleen eteläisellä Saaristomerellä, varsinaisen Itämeren pohjoisosassa ja läntisellä Suomenlahdella. Rannikoilta on tullut paikallisia sinilevähavaintoja muun muassa Saaristomereltä, Turun saaristosta, sekä Hangon, Helsingin, Luvian ja Rauman edustoilta.

”Levälauttojen sinileväkukinta vaikuttaa vähitellen hiipuvan, mutta sinilevämassan hajoaminen ei tapahdu nopeasti. Sinileväkukinnat voivat kuitenkin jatkua, mikäli helteet jatkuvat ja voimakas tuuli sekoittaisi vettä tuoden sinileville lisää ravinteita syvemmistä vesikerroksista”, sanoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Meriveden pintalämpötila on Suomen rannikkoalueilla yli 20 astetta. Myös avomerellä pintalämpötila on pääosin yli 20 asteista Suomenlahdella, Saaristomerellä sekä eteläisellä Selkämerellä. Perämerellä, suurimmassa osassa Selkämerta ja Merenkurkussa avomeren pintalämpötila on noin 17-20 astetta.

Sisävesillä ajankohdalle tyypillinen sinilevätilanne

Sinilevän määrä on järvillä jo kolmatta viikkoa ajankohtaan nähden keskimääräistä hieman alhaisempi. Kuluneen viikon aikana sinilevien pintakukintoja on havaittu 47 valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsas pintakukinta on todettu kolmella havaintopaikalla. Kansalaisilta on tullut lisäksi muutama havainto runsaista sinileväkukinnoista. Sinilevän pintakukintojen määrän odotetaan lisääntyvän myös järvillä, jos tuulet sekoittavat vesimassaa ja alempien vesikerrosten fosforia tarjoutuu levien käyttöön.

Pintaveden lämpötilat ovat järvissä useita asteita lämpimämpiä kuin keskimäärin ajankohtana. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 22-25 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 21-23 astetta ja Lapissa 14-20 astetta.

Sinileväistä vettä ei saa käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä. Uimarille sinilevä voi aiheuttaa ihoärsytystä, ja nieltynä myrkytysoireita. Uimarantojen levätilannetta valvovat kunnat ja kaupungit.

Kansalaiset voivat lähettää sinilevähavaintoja Levävahti-puhelinsovelluksen avulla Järvi/Meriwiki-verkkopalveluun, tai perustamalla oman havaintopaikan Järvi/Meriwikiin.

Iso kartta viikon 31 levätilanteesta.

Lisätietoja:

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

Levävahti

Ohjeita

Vedet ja terveydensuojelu

Sinilevätilanne merialueilla

  • Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (1.8.2014 asti)
    puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Tutkija Johanna Oja, Suomen ympäristökeskus SYKE (4.8.2014 alkaen),
    puh. 0295 251 475, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren sinilevien ekologia

  • Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE,
    puh. 0295 25 1106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

  • Limnologi Sari Mitikka (1.8.2014 asti),
    puh.  0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (4.8.2014 alkaen),
    puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)


Kohderyhmä: