Ilmastonmuutos Lapissa – Mitä me voimme tehdä? -näyttely SYKEssä

Kuva: Jorma Luhta
Tunturisopuli jäällä. Kuva: Jorma Luhta

Pohjoiset olosuhteet ovat muovanneet Lapin luonnosta omaleimaisen. Kasvit ja eläimet ovat sopeutuneet lumeen ja alhaisiin lämpötiloihin. Arktiset alueet ovat kuitenkin herkkiä ilmastonmuutoksille. Kun ilmasto lämpenee, jääleinikki joutuu siirtymään yhä ylemmäs tunturin rinnettä, puolukalta katoaa suojaava lumipeite ja monelle lintulajille tärkeät palsasuot uhkaavat sulaa.

Ilmastonmuutos Lapissa – Mitä me voimme tehdä?  -näyttely esittää ilmastonmuutoksen taustatekijöitä, ajankohtaisia havaintoja nykyisistä ja tulevista vaikutuksista pohjoiseen luontoon sekä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Näyttelyn on rakentanut Lapin maakuntamuseon luonnontieteen yksikkö yhteistyössä SYKEn ja useiden muiden tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Näyttely on ollut aiemmin esillä Arktikumissa Rovaniemellä, Ranskan Nizzassa sekä Ranskan kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

  • Näyttely SYKEssä arkipäivisin klo 9-16 marraskuun loppuun saakka.
  • Osoite Suomen ympäristökeskus, Mechelininkatu 34a, Helsinki (1 krs., lämpiö)

Kestääkö hirvi lämpötilan nousun?

Kuva: Jorma Luhta
Kuva: Jorma Luhta

Hirvet ovat sopeutuneet lauhkeaan ilmastoon, mutta niiden elimistö ei kestä hellettä kovin hyvin. Jos lämpötilat ylittävät hirvien sietokyvyn, ne alkavat kärsiä. Korkeat lämpötilat aiheuttavat hirvelle fysiologista stressiä, joka alkaa kesällä jo +14 asteessa. Hirvet voivat myös hyötyä ilmastonmuutoksesta, koska havumetsät laajenevat pohjoiseen päin ja siten tarjolla on enemmän ruokaa. Ilmaston lämmetessä hirvet hakeutuvat yhä enemmän metsien suojiin.

Miten käy marjoille ja sienille?

Kuva: Aarno Torvinen
Kuva: Aarno Torvinen

Lapin luonto on aarreaitta marjastajille ja sienestäjille. Hilla ja puolukka ovat vähentyneet Pohjois-Lapissa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ja hillan koko on pienentynyt. Liian varhain alkava kevät ja myöhäiset pakkaset haittaavat hillan kukintoja. Puolukka taas kärsii suojaavan lumipeitteen puuttumisesta talviaikaan. Toisaalta sienten satoaika pitenee ja ne ovat levinneet pohjoiseen päin. Suppilovahveron voi löytää jo nyt Saariselältä.

 

Lisätietoa:

Stéphanie C. Lefrère, näyttelyn kuraattori, luonnontieteen amanuenssi,
Lapin maakuntamuseo, Pohjoisranta 4, 96100 Rovaniemi
stephanie.lefrere@rovaniemi.fi,  puh. +358 503 151 480
 

Linkkejä:

Logo: Lapin maakuntamuseo

Logo: Ambassade de France en Finlande Logo: Institut Francais Finlande Logo: WWF

Logo: SYKE

Logo: YM

Julkaistu 23.9.2014 klo 10.54, päivitetty 23.9.2014 klo 10.53

Kohderyhmä: