SYKE 20 vuotta kestävää yhteiskuntaa rakentamassa

Tiedote 2.3.2015 klo 9.14

SYKE 20 vuotta -filminauha

Suomen ympäristökeskus aloitti toimintansa 20 vuotta sitten maaliskuussa 1995. Samana vuonna Suomesta tuli EUn jäsen. ”Suomen EU-jäsenyyden myötä SYKE pääsi mukaan EU:n tutkimusohjelmiin. Kilpaillun rahoituksen määrä kasvoi nopeasti ja eurooppalainen yhteistyö laajeni. Tänään lähes kaikki tutkimushankkeet tehdään yhteistyössä koti- ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa”, SYKEn pääjohtaja Lea Kauppi kertoo.

Luotettavia tulvaennusteita, politiikka-arviointeja ja paljon muuta

”Suomen tulvaennusteet kuuluvat maailman parhaimpiin. Olemme luoneet tietopohjaa Itämeren tilan parantamiselle. Hiilineutraalien kuntien idea syntyi SYKEssä. Tuotamme tietoa kestävien kaupunkien suunnitteluun. Olemme olleet edelläkävijöitä ympäristöpolitiikan arvioinnissa ja mukana arvioimassa luonnon taloudellisia ja terveydellisiä hyötyjä”, pääjohtaja Lea Kauppi luettelee esimerkkejä SYKEn aikaansaannoksista.

Alusta lähtien SYKEn tavoitteena on ollut moni- ja poikkitieteinen, kansainvälisesti korkeatasoinen tutkimus. SYKEllä on monipuoliset tutkimusinfrastruktuurit: kansallinen ympäristöalan referenssilaboratorio sekä meriekologian ja ekotoksikologian laboratoriot, laajat kansalliset ympäristötietojärjestelmät sekä tutkimusalukset Aranda ja Muikku.

”SYKE ollut ensimmäisten joukossa avaamassa ympäristötietoa kaikkien kiinnostuneiden käyttöön, mikä tuo myös yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia. Ilahduttavaa on, että kansalaiset osallistuvat yhä aktiivisemmin ympäristötiedon tuottamiseen”, pääjohtaja Lea Kauppi korostaa.

Tuhlaus lopetettava, luonnonvaroja käytettävä viisasti

SYKEn juhlaseminaarissa Finlandia-talolla 2.3. luodaan katsaus tulevaisuuteen kolmen ajankohtaisen teeman pohjalta: kiertotalous, ekosysteemipalvelut ja älykkäät kaupungit. Juhlaseminaarin pääpuhuja on EU:n entinen tutkimus- ja ympäristökomissaari, kansainvälisen luonnonvarapaneelin puheenjohtaja Janez Potočnik. Potočnik palkittiin kiertotalouden edistämisestä arvovaltaisen World Economic Forumin tammikuun kokouksessa Davosissa.

Janez Potočnik haastaa yhteiskunnat käyttämään luonnonvaroja huomattavasti tehokkaammin. Esimerkiksi hän nostaa kännykät, joista vain pieni osa kierrätetään. Samalla hukataan mahdollisuus käyttää uudestaan niissä olevat arvokkaat metallit. Hän vaatiikin suunnanmuutosta koko globaaliin talouteen: tuhlaaminen on lopetettava ja ryhdyttävä käyttämään luonnonvaroja viisaalla tavalla.

Juhlaseminaarissa puhuu myös vuoden 1995 ympäristöministeri Pekka Haavisto. Hän valottaa EU.n ympäristöpolitiikan 20 vuotta. EU on tuonut uusia näkökulmia kotimaisten ympäristöasioiden hoitoon, vaikuttanut tutkimukseen ja lisännyt Suomen mahdollisuuksia osallistua myös maailmanlaajuisten ympäristökysymysten hoitoon.

Ympäristötieto nivottava talouteen

Pääjohtaja Lea Kauppi uskoo, että SYKEn osaamiselle ja tiedolle on kasvavaa kysyntää sekä kotimaassa että maailmalla.  ”SYKEn tärkeimpänä tehtävänä on tuoda yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon tietoa ja näkemyksiä siitä, mitkä ovat kestäviä ratkaisuja pitkällä aikavälillä sekä ihmisen että ympäristön kannalta.”

Lisätietoja:

SYKE20v esite

pääjohtaja Lea Kauppi p. 0295 251 700, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

viestintäjohtaja Kirsi Norros p. 0295 251 460, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: