Tulvatilanne jatkuu kriittisenä eri puolilla pohjoista Suomea – Torniossa tulvahuippu ensi viikon alussa

Tiedote 13.5.2015 klo 15.09
Tulvakartta
Tulvakartta ennusteen mukaisella tulvatilanteella Pudasjärvellä. Lisää tulvakarttoja on saatavilla tulvakarttapalvelussa: www.ymparisto.fi/tulvakartat.

Tulvakeskus tiedottaa 13.5.2015

Lämmin sää ja sateet ovat nopeuttaneet lumen sulamista Pohjois-Suomessa ja Kainuussa. Sen seurauksena vesistöjen vesipintojen korkeudet ovat monin paikoin nousseet vahinkorajan tuntumaan. Pahin tilanne on tällä hetkellä Pudasjärvellä, jossa on jo kastunut mökkejä ja teitä on poikki.

Ounasjoella tulvahuippu on torstaina tai perjantaina, jolloin Kittilän kohdalla tulvavesi nousee vahinkorajan tuntumaan tai sen yli. Vesi nousi Kittilässä viemäreihin jo maanantaina. Lappiin ennustetut suuret sateet nostavat myös Rovaniemellä vedenkorkeuden keskimääräistä kevättä korkeammalle, jopa lähelle vahinkorajaa.

Iijoella tulvavesi on noussut Jongunjärven lähettyvillä teille ja Pudasjärvellä alavien paikkojen mökit ovat vaarassa kastua. Iijoen keskimääräistä kevättä suurempi tulvahuippu saavutetaan torstaina tai perjantaina, jolloin Pudasjärvellä voi kastua myös joitakin asuintaloja.

Tornionjoella keskimääräistä korkeammalle nouseva tulvahuippu on viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Tornion kaupungin kohdalla vesipinnan ennustetaan pysyvän tulvapenkereen alapuolella.

Oulankajoella vedenpinta on jo kääntynyt laskuun. Se ehti nousta korkeammalle kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 1966 alkaneella mittausjaksolla.

Itä-Suomessa ja Kainuussa runsasluminen talvi ja kevään suuret sademäärät nostavat suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet toukokuussa tavallista korkeammalle. Lammasjärven, Lentuan sekä Kallaveden ennustetaan nousevan harvinaisen korkealle tämän viikon lopulla tai ensi viikolla, Pielisen toukokuun lopulla.

Tulvakeskus ja ELYt päivystävät

Suomen ympäristökeskuksen ja ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus päivystää myös helatorstaina ja viikonloppuna tuottaen ajantasaista tietoa ja ennusteita tulvatilanteesta. ELY-keskus seuraa tilannetta ja tiedottaa tarvittaessa sekä varautuu mahdollisiin säännöstely- tai muihin vesistötoimenpiteisiin. Jos välittömiä pelastustoimia tarvitaan, niistä vastaa pelastusviranomainen.

Asukkaiden ja kiinteistön omistajien vastuulla on omilla toimillaan suojella itseään ja omaisuuttaan. Riskialueilla asuvien ja mökkeilevien kannattaa seurata vesitilanteen kehittymistä ymparisto.fi-verkkopalvelun Vesitilanne-sivuilta. Palvelusta löytyvät myös tulvaohjeet, joissa kerrotaan miten tulviin voi varautua etukäteen ja miten toimita tulvatilanteissa. Tulvakarttapalvelulla kuka tahansa voi vertailla mihin asti vesi yltäisi erisuuruisilla tulvilla.

Tulvakeskus_logo

Tulvakeskuksen tulvatiedote

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Tulvakeskuksen toimittama ajankohtainen vesitilanne on kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa:

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Säätila vaikuttaa ratkaisevasti tulvien kehittymiseen Lapissa (tiedote 13.5.2015, Lapin ELY-keskus)


Kohderyhmä: