Tulvatilanne helpottuu pohjoisessa – järvien pinnat normaalia korkeammalla

Tiedote 20.5.2015 klo 12.46
Iijoen tulvat toukokuussa 2015. Kuva: Timo Hampinen ELY-keskus
Iijoen tulvat toukokuussa 2015. © Kuva: Timo Hampinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Tulvakeskus tiedottaa 20.5.2015

Tulvatilanne pohjoisessa Suomessa on helpottunut toistaiseksi. Iijoen tulva Pudasjärvellä kääntyi viikonloppuna laskuun. Pudasjärven kohdalla vesi on laskenut jo lähes 30 cm huipustaan. Vedet pysyvät kuitenkin korkealla vielä useita päiviä. Viimeiset suljetut tiet saadaan auki arviolta touko-kesäkuun vaihteessa. Tälle viikolle ennustetut sateet eivät saa enää Iijoen vesiä uudelleen nousuun. Tulva kasteli muutamia kymmeniä mökkejä ja katkaisi useita paikallisteitä.

Kemijoen pinta Rovaniemen kohdalla on kääntynyt laskuun. Kemijärven juoksutus pysyy suurena vielä muutaman päivän kunnes tulovirtaamat laskevat. Tornionjoella viime sunnuntain tulvahuippu jäi keskimääräiseksi ja alle tulvariskirajan, koska sää viileni sopivasti. Joen vedenpinta kääntyy uudelleen nousuun lämpötilojen nousun myötä. Uusi, loppukuulle ennustettu huippu on todennäköisesti edellisen suuruinen, mutta se voi myös nousta tulvarajan tuntumaan Torniossa, jos Länsi-Lappiin ennustetut sateet toteutuvat runsaina.

Järvien vedenkorkeudet toukokuussa tavallista korkeammalla

Itä-Suomessa ja Kainuussa runsasluminen talvi ja kevään suuret sademäärät nostavat suurten luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet toukokuussa tavallista korkeammalle. Lammasjärven vedenpinta hipoi tulvarajaa Kuhmossa, mutta on jo kääntynyt laskuun.

Kallaveden vedenkorkeus on noussut jo 25 cm säännöstelyrajan yläpuolelle ja sen ennustetaan nousevan vielä 5 - 10 cm kuun loppuun mennessä. Lisäjuoksutuksia tehdään Naapuskosken ja Konnuskosken kanavien kautta vedenkorkeuden nousun hillitsemiseksi. Viimeksi vedenkorkeus on ollut näin ylhäällä tammikuussa 2014, kevään 2012 lukemiin on matkaa vielä noin 7 cm.

Pielisen vedenkorkeus on nyt noin 40 cm tavallista korkeammalla. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee 15 - 30 cm kesäkuun alkuun mennessä. Keskiennusteen perusteella vedenkorkeus nousisi kesäkuussa tasolle 94.50 m NN. Näin korkealla Pielinen on ollut viimeksi kesäkuussa 2012.

Saimaan vedenpinta on noin 45 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella ja nousussa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan noin 15 cm toukokuun loppuun mennessä, jolloin se on lähellä normaalivyöhykkeen ylärajaa. Tällöin Saimaalla joudutaan harkitsemaan poikkeusjuoksutuksia. Tämänhetkisen ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee maksimikorkeuteen heinäkuun alussa. Vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän koko kesän tavallista ylempänä.

Kevät on ollut runsassateinen myös Keski-Suomessa ja järvien vedenpinnat ovat korkealla Kymijoen vesistöalueella. Osa järvistä on jo saavuttanut kevään maksimikorkeuden ja kääntynyt tai kääntymässä laskuun, mutta monen järven ennustetaan vielä nousevan. Esimerkiksi Päijänteen nousussa oleva vedenpinta on noin 40 cm ajankohdan mediaanitason yläpuolella. Pinnan ennustetaan olevan juhannuksena 5 - 20 cm nykyistä tasoa ylempänä, jolloin ero ajankohdan keskimääräiseen tasoon on 20 - 40 cm. Ennustettu vedenkorkeus ei vielä ole poikkeuksellinen. Vastaavalle tasolle vedenkorkeus nousi vuonna 2012. Noin 10 cm alempia korkeuksia on toteutunut myös v. 2008, 2009 ja 2010.

Tulvakeskus_logo

Tulvakeskuksen tulvatiedote

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

Tulvakeskuksen toimittama ajankohtainen vesitilanne on kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa:

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Tiia Vento, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 734, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: