Valtakunnallinen leväkatsaus 14.7.2016: Havaintoja runsaista leväkukinnoista vähän

Tiedote 14.7.2016 klo 12.52

Järvillä sinilevien pintakukinnat ovat lisääntyneet viime viikosta, mutta runsaita kukintoja on havaittu vain viidellä havaintopaikalla. Lähiviikkoina sinilevä voi runsastua järvillä, koska valuma-alueilta on tullut sateiden myötä lisää ravinteita. Rannikolla sinilevästä on jonkin verran havaintoja, mutta avomerellä tuulinen sää on estänyt pintaesiintymien muodostumista.

Uimaranta Hangossa
© Pirjo Ferin

Järvillä sinilevätilanne ajankohdalle tyypillinen

Järvillä sinilevien pintakukinnat ovat lisääntyneet viime viikosta. Runsaita sinilevien pintakukintoja on havaittu viidellä valtakunnallisella havaintopaikalla ja hieman sinilevää 27 havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleissa havainnoissa parillakymmenellä paikalla on havaittu sinilevää. Näistä kolme koskee erittäin runsasta ja neljä runsasta sinilevien pintaesiintymää Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa.

Viime viikolla sateinen ja tuulinen sää sekoitti järvien pintavesiä ja vähensi sinileväesiintymiä. Sään muututtua poutaisemmaksi ja tyynemmäksi sinilevää on havaittu enemmän. Sinilevätilanne on nyt ajankohdalle tyypillinen. Lähiviikkoina sinilevä voi runsastua järvillä, koska valuma-alueilta on tullut sateiden myötä lisää ravinteita. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan heinä- ja elokuussa.

Pintaveden lämpötilat Etelä-Suomessa ovat vielä monissa järvissä 1–2 astetta tavanomaista kylmempiä, mutta maan pohjoisosissa edelleen 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 18–21 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 19–22 astetta sekä Lapissa 9–18 astetta.

Rannikoilla sinilevää voi esiintyä paikoin runsaastikin

Valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluvilta 32 rannikon havaintopaikalta hieman sinilevää on havaittu yhteensä vain viideltä Perämeren, Saaristomeren ja itäisen Suomenlahden havaintopaikalta.  Runsaasti sinilevää oli Perämerellä Iin edustan havaintopaikalla. Lisäksi kansalaiset ovat ilmoittaneet sinilevien pintaesiintymistä Saaristomereltä, Merenkurkusta Vaasan edustalta ja itäiseltä Suomenlahdelta.  Avomerellä tuulinen sää on estänyt sinilevien pintaesiintymien muodostumista.

Sinileväkukintojen huippu Suomen merialueilla ajoittuu normaalisti heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun, koska pintaveden lämpeneminen edistää sinilevien kasvua. Tyynen jakson aikana sinilevät voivat nousta nopeastikin pintaan.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla on pääosin 12–16 astetta, mutta Perämeren rannikolla pintalämpötilat voivat paikoin olla jopa 20 astetta.

Havaintolähetillä mukaan levätarkkailuun

Kansalaiset voivat lähettää omia meri- tai järvihavaintojaan sinilevästä tai sinilevättömyydestä älypuhelimella tai netin kautta Havaintolähettiä käyttäen. Näin havainnot tulevat myös muiden vesilläliikkujien nähtäville valtakunnalliselle sinilevähavaintokartalle.

Iso kartta viikon 28 levätilanteesta

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja

Merialueilta

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (15.7. saakka)
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (18.7. lähtien)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)


Kohderyhmä: