Valtakunnallinen leväkatsaus 25.8.2016: Sisävesillä levää ajankohdan mukaisesti, rannikoilla paikoitellen

Tiedote 25.8.2016 klo 12.49

Sisävesillä levätilanne on tällä viikolla ajankohdalle tyypillinen, kun levää on havaittu 37 valtakunnallisella havaintopaikalla. Suurin osa havainnoista koskee vähäistä levämäärää. Suomen avomerialueilla sinilevien pintakukintoja ei ole havaittu. Rannikoilta on paikallisia havaintoja, joista runsaasti levää vain yhdellä Saaristomeren paikalla.

Järvinäkymä
© Riku Lumiaro

Sisävesillä sinilevähavainnot lisääntyneet ja levätilanne ajankohdalle tyypillinen

Järvillä sinilevähavaintojen määrä on lisääntynyt ajankohdalle tyypilliseksi kolmen poikkeuksellisen vähäleväisen viikon jälkeen. Sinilevää on havaittu 37 valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsaita sinilevien pintakukintoja oli yhdeksällä havaintopaikalla ja erittäin runsaita kahdella. Lopuissa havainnoista oli kyse vähäisestä määrästä sinilevää.

Kansalaisilta on tullut parikymmentä lisähavaintoa järviltä. Niistä neljä koski runsasta ja yksi erittäin runsasta sinilevän pintaesiintymää.

Sinilevien esiintyminen on järvissä tyypillisesti runsainta elokuun puolivälissä. Sen jälkeen sinilevähavainnot alkavat vähentyä syksyä kohti. Tätä viikkoa lukuun ottamatta elokuussa on havaittu selvästi vähemmän sinilevää kuin tyypillisesti, koska epävakainen sää on estänyt pintakukintojen syntyä. Viime viikonloppuna alkanut lämpimämpi ja tyynempi sääjakso on mahdollistanut järvissä sinilevien kertymisen uudelleen pintavesikerrokseen.

Pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 17–19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 14–16 astetta sekä Lapissa 11–14 astetta.

Paikallisia sinilevähavaintoja rannikoilta

Suomen avomerialueilla ei ole havaittu sinilevien pintakukintoja kuluneen viikon aikana. Valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluvilla 30 rannikon havaintopaikalla hieman sinilevää on havaittu kymmenellä Saaristomerellä ja itäisellä Suomenlahdella sijaitsevalla paikalla ja runsaasti yhdellä Saaristomerellä sijaitsevalla paikalla. Lisäksi Järvi-meriwikiin on tullut kansalaishavainto runsaasta sinilevästä Raaseporin rannikkoalueella.

Meriveden pintalämpötila Pohjanlahdella on noin 12–16 astetta, Saaristomerellä noin 14–18 astetta ja Suomenlahdella noin 16–18 astetta.

Iso kartta viikon 34 levätilanteesta

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja

Merialueilta

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)


Kohderyhmä: