Maa- ja metsätalousministeriön vesivaratehtävät uudistuvat

Uutinen 6.4.2017 klo 10.45
vettä kaivosta Sanna Vienonen
© Sanna Vienonen, Suomen ympäristökeskus
Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) vesivaratehtäviä järjestetään uudelleen. Juuri päättyneessä hankkeessa on koottu kymmeniä toimenpide-ehdotuksia, joiden avulla otetaan huomioon toimintaympäristön muutokset ja voimavarojen väheneminen.

Toimenpide-ehdotuksia on jo osittain viety eteenpäin, mutta niiden täysimääräinen toteuttaminen vaatii huolellista suunnittelua yhdessä aluehallinnon ja sidosryhmien kanssa. Tässä artikkelissa esitellään kaksi keskeistä toimenpide-ehdotusta.

Vesistörakenteiden hallinnan ja kunnossapidon koordinoinnin keskittäminen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle (EPO-ELY) keskitettiin jo syksyllä 2016 ELY-keskusten vastuulla olevien, MMM:n vesi- ja kalataloushankkeisiin liittyvien vesistörakenteiden ja -laitteiden hallinta ja kunnossapidon koordinointi. Aiemmin niiden omistajina olivat ELY-keskukset tai SYKE.

Ratkaisulla parannettiin rakenteiden ylläpidon yhteensovittamista, suunnittelua ja ohjelmointia sekä järkeistettiin asiantuntijavoimavarojen käyttöä omaisuuden hallintatehtävissä. Lisäksi työnjako ELY-keskusten ja SYKEn välillä selkiytyi.

Hydrologisen tiedon hankinnan ja tuottamisen uusi järjestämismalli

Seurannan uudessa järjestämismallissa EPO-ELY vastaa keskitetysti seurantatiedon tuottamisesta laatukäsikirjan mukaisesti sekä kilpailutuksista, ulkoistettujen palvelujen tuottamisesta ja hankinnoista. EPO-ELY myös omistaa valtion hydrologiset havaintoasemat.

SYKE tilaa EPO-ELYltä hydrologisen tiedon sekä vastaa hydrologisen seurantaohjelman laatimisesta, koordinoinnista, tietojen hallinnasta ja tietojärjestelmistä, seurannan kehittämisestä ja valtakunnallisista palveluista.

Kaikki ELY-keskukset osallistuvat seurantaohjelman, havaintotiedon tuottamisen ja ylläpidon suunnitteluun ja toteutukseen, jotta alueelliset tarpeet ja olosuhteet otetaan huomioon.

Uusi järjestämismalli vastaa nykyistä paremmin seurantatiedon tarpeisiin (mm. Tulvakeskuksen vesitilanne- ja tulvavaroituspalvelu), mahdollistaa seurannan valtakunnallisen yhtenäisyyden sekä luo paremmat edellytykset uuden tekniikan hyödyntämiselle.

Veto-hanke ehdotusten takana

Lähes kaksivuotisessa ”Vesivarojen käyttöön ja hoitoon liittyvien tehtävien hoidon järjestäminen maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla (VETO)” -hankkeessa käytiin laajan asiantuntijajoukon avustuksella läpi MMM:n vesivaratehtävät ja laadittiin toimenpide-ehdotuksia tehtävien järjestämiselle.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Elina Ojala, maa- ja metsätalousministeriö, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Aihealue:
Kohderyhmä: