Miten YK:n vesitavoitteisiin päästään käytännössä?

Uutinen 10.4.2017 klo 9.52
Naiset kaivolla_Etiopia_FinnWASH-BG ohjelma_Antti Rautavaara_UM
© Antti Rautavaara, ulkoministeriö

Yksi viimeaikojen merkittävimmistä monenkeskisen diplomatian saavutuksista on YK:n globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman (Agenda 2030)  aikaansaaminen. Olennainen osa sitä ovat kestävän kehityksen tavoitteet (Sustainable Development Goals, SDGt), jotka liittyvät paljolti vesiasioihin ja sitovat sekä kehitysmaita että kehittyneitä maita. Suomi toteuttaa tavoitteita kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen kautta.

Vesiasioiden näkökulmasta tärkein tavoite (SDG) on omistettu varmistamaan veden saantia ja kestävää käyttöä sekä turvallista sanitaatiota kaikille.

Suomi jonka haluamme 2050 -yhteiskuntasitoumuksen avulla kohti tavoitteita

Toimintaohjelman kansallinen toteutus rakentuu kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen Suomi jonka haluamme 2050 ympärille. Yhteiskuntasitoumus on kestävän kehityksen strateginen linjaus, joka on päivitetty vastaamaan Agenda 2030:n periaatteita, tavoitteita ja toimeenpanon keinoja.

Agenda 2030:n vesitavoite kytkeytyy erityisesti yhteiskuntasitoumuksen tavoitteisiin resurssiviisas talous ja luontoa kunnioittava päätöksenteko. Toimenpiteet kohdistuvat esimerkiksi vesien tilan parantamiseen sekä vesiluonnonvarojen kestävän käytön, puhtaiden teknologioiden ja kestävien julkisten hankintojen edistämiseen. Lisäksi kehitetään seurantaindikaattoreita, joita hyödynnetään toimeenpanossa ja vaikuttavuuden arvioinnissa kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kansainvälisellä yhteistyöllä tuloksia

Kansainvälisessä yhteistyössä keskeisiä välineitä vesitavoitteen edistämiseksi ovat rajavesisopimukset (UNECE/YK:n Euroopan talouskomissio ja YK), joiden parissa Suomella on näyttöjä jo vuosikymmenten ajalta. Vesitavoitetta pidetään aktiivisesti esillä myös eri rahastojen ja pankkien johtokunnissa, joissa edistetään ja vaikutetaan Suomelle tärkeisiin prioriteetteihin. Suomi ajaa myös YK:n poliittisen päätöksenteon selkiyttämistä vesitavoitteiden saavuttamisen varmistamiseksi. 

Kehitysyhteistyössä jatketaan vesiasioiden edistämistä

Kehitysyhteistyössä Suomi on profiloitunut vahvana vesihuollon ja sanitaation rahoittajana ja osaajana. Yhdessä kumppanimaiden kanssa on saavutettu merkittäviä tuloksia turvallisen veden ja riittävän sanitaation sekä hygieniakäytäntöjen muuttamisessa etenkin Nepalissa, Etiopiassa, Keniassa ja Vietnamissa. Suomi jatkaa myös tulevaisuudessa vesisektorin yhteistyötä etenkin niissä maissa, joissa kehitys-, vesi- ja ulkopolitiikka tukevat toisiaan rakentavalla tavalla.

Lisätietoja:

Kansainvälisen ympäristöpolitiikan vt. yksikönpäällikkö Sami Pirkkala, Ulkoministeriö, etunimi.sukunimi@formin.fi

Kehityspolitiikan neuvonantaja, vesiala Antti Rautavaara, Ulkoministeriö, etunimi.sukunimi@formin.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: