Tulvien ja kuivuuden muutoksiin varauduttava ennakoivasti alueellisin tarkasteluin

Uutinen 10.4.2017 klo 10.02
Tulva Stig Hägglund Vastavalo
© Stig Hägglund/ Vastavalo

Parhaita keinoja varautua ilmastonmuutoksen lisäämiin tulviin ja kuivuuteen ovat alueelliset tarkastelut, ilmiöiden vaikutuksista varoittaminen sekä tehokas tietojen jakaminen ja saatavuuden parantaminen.  Tähän tulokseen päädyttiin laajassa yhteistyöhankkeessa. Siinä tuotettiin kokonaiskuva sää- ja ilmastoriskeistä ja arvioitiin keinoja niiden hallinnan edistämiseksi eri toimialoilla.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulviin vaihtelevat alueittain ja ovat erilaisia eri vuodenaikoina, mikä vaatii sopeutumista. Ennakoivaa varautumista voi parantaa riskien ja haavoittuvuuden tarkemmilla alueellisilla tarkasteluilla. Säännöstelylupien ja -käytäntöjen muuttaminen, ennustepalveluiden kehittäminen hyydetulvariskeihin sekä vaikutusten tarkempi kohdentaminen tulvakarttojen avulla tukisi varautumista. Myös hulevesitulvariskeihin varautumista tulisi edistää rankkasateiden lisääntyessä.

Kuivuusriskeihin varautumista tarvitaan haihdunnan kasvun ja virtaamien vuodenaikaisvaihtelun muuttuessa. Kesän kuivuuden ennakoidaan lisääntyvän Etelä- ja Keski-Suomessa aiheuttaen paikallisia riskejä maataloudelle, teollisuudelle ja vedenlaadulle. Pohjavesikaivojen kuivumisriskit ja pohjaveden laadun muutokset voivat olla merkittävät erityisesti haja-asutusalueilla.

Hyviä käytäntöjä varautumiseen

Sää- ja ilmastoriskien hallinnan tueksi tarvitaan uudenlaisia tiedon keruun, jakamisen ja tuottamisen tapoja. Esimerkiksi tiedon jakaminen sääilmiöiden vaikutuksista ja haavoittuvuudesta mahdollistaisi uudenlaisten vaikutusperusteisten varoituspalvelujen kehittämisen. Monipuolisempi ja helpommin saatavilla oleva tieto parantaisi mahdollisuuksia arvioida ja hallita sää- ja ilmastoriskejä sekä kykyä sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Uutta tietoa sää- ja ilmastoriskeistä myös verkossa

Hankkeessa tehdyssä laajassa kyselyssä merkittävimmiksi varautumista vaativiksi ilmiöiksi koettiin rankkasateet, myrskyt, tulvat ja kuivuus. Näistä tuotettiin uutta ja helposti saatavilla olevaa alueellista ilmastotietoa. Ilmasto-opas.fi -sivustolle lisättiin mm. arviot ja kartat uusimpien ilmastoskenaarioiden mukaisista vaikutuksista vesistöihin, vesivaroihin ja riskikohteisiin.

SIETO-hanke jatkaa ELASTINEN-hankkeen työtä

Ennakoiva lyhyen aikavälin sää-, talous- ja ilmastoriskien hallitseminen eli ELASTINEN-hankkeen toteuttivat 2015–2016 Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus LUKE, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Gaia Consulting Oy.

Ilmastoriskien kartoitusta jatketaan 2017–2018 toteutettavassa VNK:n rahoittamassa Sää- ja ilmastoriskien arviointi ja toimintamallit (SIETO) -hankkeessa.

Lisätietoja:

Noora Veijalainen, Juho Jakkila, Antti Parjanne ja Mikael Hildén, Suomen ympäristökeskus,              etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Aihealue:
Kohderyhmä: