Mika Marttunen

Ryhmäpäällikkö

Tekniikan tohtori

© Luukas Myller

Yhteystiedot

Sähköposti: etunimi.sukunimi@syke.fi
Puhelin: 0295 251 411
Skype: mika.marttunen

Suomen ympäristökeskus (Syke),
Yhdyskuntaratkaisut
Vesiriskit
Osoite: Latokartanonkaari 11, 00790 Helsinki

Nykyinen tehtävä

Toimin vesiriskit ryhmän päällikkönä yhdyskuntaratkaisut yksikössä. Ryhmän tehtäviin kuuluvat tulva- ja kuivuusriskien hallinnan suunnittelun valtakunnallinen kehittäminen sekä asiantuntijapalvelut tulvadirektiivin täytäntöönpanossa maa- ja metsätalousministeriölle ja aluehallintovirastoille. Työkalupakissamme on menetelmiä, jotka tukevat vuorovaikutteista suunnittelua ja edistävät kokonaiskestävyyden arviointia ja eri osapuolten kannalta hyväksyttävien ratkaisujen löytämistä. Annamme myös asiantuntijapalveluita vesistösäännöstelyjen kehittämisessä ja niiden vaikutusten arvioinnissa.

Tausta

Olen taustaltani vesitalousinsinööri ja monitavoitteisen päätöksenteon menetelmät ovat tulleet tutuksi niin väitöskirjatyön ja aihepiiriin liittyvän tutkimuksen sekä lukuisten luonnonvarojen hyödyntämiseen ja ympäristöpäätöksentekoon liittyneiden käytännön sovellusten kautta. Eräänlaisena missiona minulla on ollut järjestelmällisten arviointi- ja vertailumenetelmien tuominen vuorovaikutteiseen ympäristösuunnitteluun ja  laadukkaamman tietopohjan tuottaminen päätöksentekijöille. Syvensin osaamistani monitavoitteisesta päätösanalyysistä työskentelemällä tutkijana sveitsiläisessä vesitutkimusinstituutissa (Eawag) 2015-2017

Esimerkkejä hankkeista

  • Ilmastotoimenpiteiden kokonaisvaltainen arvointi valuma-alueilla - Systeemianalyysillä kohti hiilineutraalia maankäyttöä (SysteemiHiili, 2021-2023)
  • ARVOVESI - Elinvoimaa Kainuun järviltä Perämeren rannikolle - Oulujoen vesistöalueen vesistövisio 2035 (2020-2023, EAKR)
  • Oikeita menetelmiä oikeisiin ongelmiin – Portfoliopäätösanalyysin avulla kohti parempaa ympäristönhallintaa (2019-2023, Suomen Akatemia)
  • Vesiturvallisuuteen ja resilienssiin liittyvät kysymykset, Winland-hanke (2016-2019)
  • Ajattelun vinoumat ja riskiasenteet vesistösäännöstelyihin liittyvässä päätöksenteossa ja ympäristösuunnittelussa

Menetelmät

  • Monitavoitearviointi (MCDA, Multi-Criteria Decision Analysis)
  • Arvoperustainen ajattelu (Value-focused thinking)
  • Ongelman jäsentelymenetelmät
  • Resilienssimatriisi (Linkov)

Julkaisut

Julkaistu 2.6.2017 klo 14.18, päivitetty 13.2.2024 klo 20.16

Kohderyhmä: