Markku Viitasalo

Tutkimusprofessori

Viitasalo Markku
© Kai Widell

Yhteystiedot

sähköposti: etunimi.sukunimi@syke.fi
puhelin: 0295 251 742

Suomen Ympäristökeskus (Syke)
Luontoratkaisut
Meriluonto
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

Skype: yha.syke.viitasalo.markku

@LinkedIn
@Google Scholar
@Twitter
CV (pdf) 

Nykyinen tehtävä

Toimin Luontoratkaisut-yksikön Meriluonto-ryhmässä tutkimusprofessorina. Tutkin erityisesti meren monimuotoisuuden suojelua ja meren kestävää käyttöä. Johdan kansallisia ja kansainvälisiä tutkimushankkeita ja toimin Velmun (Suomen Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma) koordinaattorina sekä mm. 8-vuotisen BIODIVERSEA LIFE IP EU-hankkeen tutkimuspäällikkönä Sykessä. Metsähallituksen koordinoima BIODIVERSEA on Suomen suurin merimonimuotoisuuden suojeluun tähtäävä tutkimusprojekti.

Tausta

Olen koulutukseltani meribiologi ja olen aiemmin toiminut Helsingin yliopiston meribiologian professorina ja Merentutkimuslaitoksen biologian osaston johtajana. Tuolloin tutkimustyöni kohdistui meriekosysteemin toimintaan sekä ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen vaikutuksiin planktoniin, pohjaeliöihin ja kaloihin. Vuodesta 2010 olen vetänyt kansallista Velmu-ohjelmaa, ja sitä myötä keskittynyt pääasiassa pohjaekosysteemin rakenteen ja dynamiikan kartoitukseen ja tutkimukseen ja suojelukysymyksiin. Olen myös toiminut asiantuntijatehtävissä ja työryhmissä mm. Helcomissa, ICESissä, European Science Foundationissa ja pohjoismaisessa ministerineuvostossa.

Nykyiset tutkimusaiheet

  • Meren monimuotoisuus ja siihen vaikuttavat tekijät Itämerellä
  • Ilmastonmuutoksen vaikutukset meriekosysteemiin
  • Meren kartoitusaineistojen hyödyntäminen merialueiden suojelun ja kestävän käytön suunnittelussa
  • Meren monimuotoisuus ja merisuojelu Tansanian Sansibarilla

Tutkimushankkeet

Muu toiminta

Kansalliset ja kansainväliset meribiodiversiteettiin ja ilmastonmuutokseen liittyvät asiantuntijatehtävät. Esitelmöintiä symposioissa, yliopistoissa ja sidosryhmille.

Julkaisut

Olen ollut kirjoittajana noin sadassa tieteellisessä artikkelissa tai tutkimusraportissa. Olen osallistunut seitsemän meriekosysteemiä käsittelevän kirjan kirjoittamiseen. Viimeisin teos on vuonna 2021 julkaistu ”Havets skattkammare” –kirja, jonka päätoimittaja olen. Laajalle lukijakunnalle suunnattu yli 500-sivuinen kirja perustuu VELMU-ohjelman vuonna 2004 alkaneisiin kartoituksiin.

Julkaisulista englanniksi (pdf, 12.10.2023)

@Google Scholar

Julkaistu 29.8.2017 klo 10.01, päivitetty 19.10.2023 klo 12.31

Kohderyhmä: