Tulvakeskus: Runsaat sateet saavat joet tulvimaan Etelä-Suomessa

Tiedote 10.10.2017 klo 16.27
Keltaiset sadetakit tulvassa
© Emilia Mänttäri

Lokakuun alku on ollut suurimmassa osassa maata erittäin sateinen. Tulvakeskuksen mukaan Uudenmaan joet ovat nousseet korkeimmalle tasolleen tänä vuonna. Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen alueilla, joilla vesi on noussut teille tai jalankulku- ja kevyenliikenteen väylille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun alku on ollut suurimmassa osassa maata hyvin sateinen. Uudellamaalla kuun alku on ollut jopa harvinaisen, paikoin myös poikkeuksellisen sateinen.

Espoon Nuuksiossa lokakuun alun (1.10.–9.10.2017) sademääräksi mitattiin 126,6 millimetriä, mikä on kyseisen ajankohdan Uudenmaan alueen ennätys vuoden 1960 alusta lukien. Aiemmin 100 millimetriä on ylitetty samalla ajanjaksolla Vihdissä (104,4 mm) vuonna 2006, Vantaalla (103,4 mm) vuonna 1974 ja Hangossa (102,3 mm) vuonna 1999.

Koko lokakuun sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa tyypillisesti 55–60 millimetriä. Aikavälillä 1.10.–9.10. maan etelä- ja keskiosassa sataa tyypillisesti noin 15 millimetriä. Tänä vuonna saman jakson havaittu sademäärä oli Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Pirkanmaan maakunnissa keskimäärin noin 50 millimetriä tai enemmän, Uudellamaalla jopa 83 millimetriä.  

Edellisen kerran vastaavia yli 70 millimetrin kertymiä mitattiin vuonna 2012 Satakunnassa, Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla. Suurta vaihtelua kuvaa se, että parina edeltävänä vuotena (2015 ja 2016) lokakuun alun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen vain 0–3 millimetriä.

Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen

Lokakuun alusta jatkuneet sateet nostavat jokien ja järvien pintoja Etelä-Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Uudenmaan joet ovat nousseet korkeimmalle tasolleen tänä vuonna. Jokien pinnat jatkavat nousuaan ainakin torstaihin, mahdollisesti hieman pidempään, kunnes runsaimmat sateet loppuvat. Joet tulvivat Etelä-Suomessa paikoin alavimmille pelloille. Näin käynee muun muassa Vantaanjoen sivujoella Lepsämänjoella, jolla tulviminen on tavallista.

Uudenmaan rannikolla maa on nyt hyvin märkää ja sateet näkyvät nopeasti vedenpintojen nousuna. Varsinais-Suomessa maaperä on kuivempaa, joten tulvahuiput jäävät siellä selvästi etelärannikkoa vaatimattomimmiksi. Pienemmät purot ja ojat tulvivat runsaimman sateen alueella etelä- ja mahdollisesti myös lounaisrannikolla.

Kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen alueilla, joilla vesi on noussut teille tai jalankulku- ja kevyenliikenteen väylille. Veden alle jäävät kuopat ja esteet ovat vaarallisia kaikille, ja jo 15 senttimetriä nopeasti virtaavaa vettä kaataa aikuisen henkilön.
 

Tulvakuva, pyöräilijä
 

Mökkiläisten ja muiden ranta-asukkaiden on syytä ottaa huomioon, että järvien pinnat ovat lähes koko maassa tavallista korkeammalla. Esimerkiksi Pielisen ja Kallaveden ennustetaan olevan koko syksyn ajan selvästi tavallista korkeammalla tasolla. Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan puolestaan nousevan koko loppusyksyn ajan yläpuolisista järvistä tulevien tavallista suurempien virtaamien johdosta.

Vesitilanteen kehitystä voi seurata ymparisto.fi:n sivulla Vesitilanne ja ennusteet

Sää jatkuu epävakaisena

Sää on loppuviikolla yleiskuvaltaan epävakaista. Keskiviikkona ja torstaina yhtenäisemmät sateet painottuvat maan eteläosaan. Perjantaina sateet jäävät suuressa osassa maata vähiin, mutta lauantaina lännestä saapuu jo seuraava sadealue. Loppuviikon sademäärä on suuressa osassa maata 5–20 millimetriä, etelärannikolla mahdollisesti enemmän.

Lisätietoja

Ilmatieteen laitos:

  • Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
  • Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Suomen ympäristökeskus SYKE:

  • Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi,
    puh. 0295 251 731 tai 040 561 5533
  • Tutkija Harri Myllyniemi, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 861 7743


Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Tulvatilanne: http://www.ymparisto.fi/tulvatilanne

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: