Väitöstyössä kehitettiin uusia menetelmiä myrkyllisten leväkukintojen havaitsemiseen

Tiedote 22.11.2017 klo 16.31

 

Anniina_Le_Tortorec
Anniina Le Tortorec on tutkinut väitöstyössään valoa hohtavia panssarisiimaleväkukintoja, joita on myös Itämerellä. ”Hohtavat kukinnot ovat aina myös myrkyllisiä”. Näytteitä kerättiin Föglöstä, Ahvenanmaalta.

Itämerellä voi havaita loppukesästä auringon laskun jälkeen turkoosia hohdetta, jota kutsutaan merituleksi. Ilmiön aiheuttaa panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldii:n massaesiintymät. Ne tuottavat hohtavaa valoa, eli bioluminesenssia.

Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Anniina Le Tortorecin väitöstyön mukaan bioluminesenssia aiheuttavat panssarisiimalevät ovat aina myös myrkyllisiä. Ne erittävät hermomyrkkyjä. ”Hohtava levä on tutkimukseni mukaan siis aina merkki myrkyllisestä panssarisiimaleväkukinnasta”, kertoo Anniina Le Tortorec.

Alexandrium ostenfeldii -panssarissiimalevän muodostamia kukintoja on viime vuosina raportoitu enenevässä määrin murtovesialueilta ympäri maailmaa, myös Itämereltä.Levän tuottamien myrkkyjen on osoitettu kertyvän simpukoihin ja kaloihin. Lisäksi myrkyillä on haitallisia vaikutuksia kasvi- ja eläinplanktoniin.

Väitöstutkimuksen mukaan myrkyllisen levän tuottama valo on mahdollista havaita automaattisin mittausmenetelmin. Valon määrä vaihtelee kukinnon koon ja kehitysvaiheen mukaan. ”Leväkukinto on mahdollista havaita jo pari viikkoa ennen kuin kukinto kehittyy täyteen mittaansa”, kertoo Le Tortorec. Väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää automaattisten mittausmenetelmien kehittämisen lisäksi myös myrkyllisten panssarisiimaleväkukintojen seurantaohjelman suunnittelussa.

Suomen vesillä bioluminesenssia aiheuttavia kukintoja on havaittu Ahvenanmaan ja Tammisaaren saaristoissa. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat ovat selvittäneet lajin ekologiaa sekä levämyrkkyjen esiintymistä Föglössä, Ahvenanmaalla vuodesta 2007 alkaen.

Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen tutkijan FM Anniina Le Tortorecin väitös aiheesta Bioluminescence of Toxic Dinoflagellates in the Baltic Sea – From Genes to Models tarkastetaan perjantaina 24.11. klo 12 Helsingin yliopistossa.

Lisätietoja


Kohderyhmä: