Evijärven säännöstely on automatisoitu uudella työkalulla

Uutinen 22.5.2018 klo 9.31
Kauko-ohjattu-Evijärven-pato-kokemuksia-jo-tulvatilanteessa_LÄHDE-TEKSTIN-JOUKOSSA_556
Kuvan lähde: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Twitter. ELY Tulvatpohjanmaa

Evijärven säännöstelyyn on kehitetty uusi työkalu ELY-SYKE-yhteistyönä. SYKEn vesistömalli on jo pari vuotta ohjannut automaattisesti Ähtävänjoella sijaitsevan Kaarenhaaran padon säännöstelyluukkuja. Etelä-Pohjanmaan kokemukset automaattisesta ohjauksesta ovat olleet hyviä. Automatisointi helpottaa säännöstelijän työtä vähentämällä rutiininomaisia tarkistuksia.

Vesistömalli ohjaa patoa tulovirtaamaennusteen perusteella niin, että juoksutus pidetään tasaisena ja sopivana sekä niin, että padon yläpuolisen Evijärven vedenpinta lähellä tavoitekorkeuksia. Normaalitilanteissa vesistömalli ohjaa patoa melko itsenäisesti säännöstelijän asettamien reunaehtojen mukaisesti. Tarvittaessa, esimerkiksi tulvatilanteissa, säännöstelijä voi ohittaa mallin ohjauksen ja säätää padon juoksutukset etäohjauksen avulla.

Padon ohjaamista varten SYKEn vesistömalliin on kehitetty muuttuviin olosuhteisiin soveltuva mukautuva juoksutuslaskenta, joka päivittää patoa varten tiedon tarvittavasta juoksutuksesta noin kahdeksan kertaa vuorokaudessa. Tarvittava juoksutus lasketaan tulovirtaamaennusteen perusteella, joten järjestelmä toimii sekä ennakoivasti että reagoivasti. Mukautuva laskentaa ohjaa patoa rauhallisesti portaittain niin, että patoluukkujen asentoa ei liikutella edestakaisin pitkin päivää. Turvallisuudesta on huolehdittu monin turvarajoin ja tarkistuksin.

Automaattinen säännöstely muualla maassa

Vesistömalliin perustuva automaatio on otettu käyttöön myös Kuortaneenjärvellä. Seuraavana kohteena on Kivi- ja Levalammen tekojärvi, jossa patojen ohjaukseen yhdistetään tunnin tarkkuudella ennustava malli. Tämä malli on merkittävässä roolissa, kun automaattisella juoksutuksen leikkaamisella pyritään estämään tulvimishaitat padon alapuolisen Jurvanjärven peltoalueella.

Lisätietoja:

Kehitysinsinööri Kimmo Söderholm, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vesitalousasiantuntija Tomi Mäki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Kohderyhmä: