Suomen vesialan kansainvälinen strategia tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämistä

Uutinen 19.9.2018 klo 15.56
Kansainvalinen vesialan strategia, afrikkalainen nainen pellolla
© Kuva: Laura Oja

Suomen vesialan kansainvälinen strategia, Finnish Water Way, tarjoaa keinoja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen vesisektorilla. Strategian teemoja ovat Kestävä kehitys ja vesi, Ihminen ja vesi,Rauha ja vesi sekä näitä läpileikkaavat tavoitteet. Hallituskausittain päivitettävä toimintasuunnitelma ohjaa käytännössä strategian toteuttamista.

Strategian keskeisenä käsitteenä on Finnish Water Way, joka tarkoittaa suomalaista, toimialat ylittävää ja läheiseen yhteistyöhön perustuvaa lähestymistapaa kestävään vesivarojen hallintaan.

YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 kestävän kehityksen toimintaohjelmasta ja tavoitteista (Agenda 2030), jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuosina 2016–2030. Pyrkimyksenä on poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta ja turvata hyvinvointi ympäristölle kestävällä tavalla. Suomen vesialan kansainvälinen strategia tukee Suomen toimia Agenda 2030 alatavoitteen ”Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille” edistämisessä.

Missiona on rakentaa yhdessä vastuullista ja oikeudenmukaista vesiturvallisuutta. Strategian tavoitteet on ryhmitelty kolmen pilarin alle: I Kestävä kehitys ja vesi, II Ihminen ja vesi, III Rauha ja vesi. Näitä tavoitteita täydentävät läpileikkaavat tavoitteet esim. hyvä hallinto, vesi ihmisoikeutena, sukupuolten välinen tasa-arvo, ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen sekä vesialan liiketoiminnan ja kansainvälisen yhteistyön lisääminen.

Keinoja strategian tavoitteiden saavuttamiseksi:

Kestävä kehitys ja vesi

  • luontopohjaiset ja kiertotalousratkaisut
  • riskien hallinta
  • alueiden käytön suunnittelu

Ihminen ja vesi

  • vesihuollon riskien hallinta
  • tietoisuuden lisääminen vesitehokkuudesta
  • vedettömät sanitaatioratkaisut

Rauha ja vesi

  • ennakoiva vesidiplomatia rauhanvälityksessä
  • globaalin vesiturvallisuuden koordinaation ja hallinnan kehittäminen

Lisäksi läpileikkaavina keinoina on lueteltu mm. julkisen, yksityisen ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyön vahvistaminen, vesialan innovaatioiden kehittäminen ja tuotteistaminen sekä kansainvälistymisen ja monitieteisen tutkimusyhteistyön edistäminen.

Strategia on laadittu yhteistyössä viiden ministeriön (maa- ja metsätalousministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö ja ympäristöministeriö) ja muiden sidosryhmien, kuten tutkimuslaitosten ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Ministeriöiden valmistelua tukivat erityisesti Aalto-yliopisto ja Suomen vesifoorumi ry.


Kohderyhmä: