Joensuun sykeläiset: Viikko ilman muovia – kaljaa ja kaurapuuroa?

RSS
22.11.2018 Joensuun sykeläiset
Havaintoja-bloginoston kuva Joensuu 556px

Tavoittelimme mahdotonta kokeilemalla muovitonta elämää viikon ajan. Havaitsimme, että kulutusrutiineilla ja -valinnoilla on merkitystä, vaikka suuremmat muutokset tehdään järjestelmätasolla.

Kokeilimme SYKEn Joensuun toimipaikassa viikon ajan muovittomuutta. Tavoitteemme oli tunnistaa ja pohtia muoviin liittyviä vaikeita tai mahdottomiakin valintatilanteita. Kahdeksan kokeilijan erilaiset kulutustottumukset ja elämäntilanteet tekivät kokeilusta kiinnostavan: osa on jo päässyt eroon arjen muovipussirumbasta, kun taas toisilla ei ole edes mahdollisuutta jätemuovin kierrätykselle.

Heti aluksi joudumme tunnustamaan epäonnistumisen: yksikään ei saavuttanut täyttä muovittomuutta, sillä elämä ei voi olla pelkkää kaljaa alumiinitölkistä ja pahviin pakattuja kaurapuurohiutaleita.

Muovittomuus tekee ristiriitaiset kulutus- ja arvovalinnat näkyviksi

Pyrkimys muovittomuuteen johti hankaliin arjen valintatilanteisiin. Valitsenko kaupassa muoviin pakatun luomutuotteen vai vastaavan tavanomaisen, mutta muovittoman tuotteen? Onko parempi ostaa kaukaa tuotu ja pahviin pakattu tuote vai tukea kotimaista tai paikallista tuotantoa? Entä jos muovittomasti pakattu tuote ei säilykään vaan kasvattaa ruokahävikkiä? Entä jos olen allerginen tai vegaani — onko minulla vaihtoehtoja? Myös perhetilanne ja matkustaminen asettavat omat haasteensa valinnoille.

Muovia vältellessä joutuu punnitsemaan omia arvovalintojaan kuluttajana. Kuluttamiseen liittyy moniulotteisia eettisiä kysymyksiä. Aina ei yksinkertaisesti edes ole muovitonta vaihtoehtoa: pysyäkseen hengissä on keliaakikon ostettava muoviin pakattuja tuotteita. Yhteen ulottuvuuteen keskityttäessä on vaikea myöskään tehdä kokonaiskestävyyden huomioivia ratkaisuja. Muovittoman tuotteen valinta voi lisätä päästöjä muualla: esimerkiksi lisätä lannoitteiden käyttöä tai kuljetuksista aiheutuvia ilmastovaikutuksia.

Kuluttajan valintamahdollisuuksiin vaikuttavat esimerkiksi elämäntilanne, asuinpaikka ja ajankäyttö: Lapsiperhe voi joutua kompromissina ostamaan muoviin pakattuja välipaloja ja matkoilla on helppo turvautua hätäratkaisuihin. Pienellä paikkakunnalla voi olla vähemmän mahdollisuuksia ostaa tuotteita irtomyynnistä, mutta toisaalta paikkakunnan lähituottajalta voi saada ostettua elintarvikkeita suoraan omaan astiaan. Muovittomuustekoja on vaadittava ennen kaikkea myös niiltä, jotka omilla päätöksillään ohjaavat kuluttajien muovinkäyttöä: tuottajilta ja vähittäiskaupalta.

Uusilla rutiineilla kohti muovittomuutta

Voi omilla valinnoillaan vähentää muovinkäyttöä kuitenkin huomattavasti: valitsemalla kestokassin muovipussin sijaan, suosimalla muovittomia vaatemateriaaleja sekä mikromuovitonta kosmetiikkaa. Valintojen tekemistä helpottaisivat selkeät tuote- ja pakkausmerkinnät, joista saisi yhdellä vilkaisulla tiedon tuotteen muovipitoisuudesta. Lisäksi tulisi lisätä kuluttajien mahdollisuuksia saada tietoa muovilaaduista, niiden ympäristövaikutuksista ja kierrätysmahdollisuuksista.

Muovin vähentämiseen tarvitaan ennakkoluulottomia ratkaisuja. Eräs kokeilija hyödynsi pullonpalautuksen roskiksista löytyviä muovipusseja ja käytti niitä useampaan kertaan. Uusien rutiinien opettelu, kuten repun tai kangaskassin mukana pitäminen, vähentää kiireessä tehtyjä muovivalintoja. Muovittomuuteen pyrkiminen vaatii myös arkisia kompromisseja. Muovittomien vaihtoehtojen puuttuessa lähikaupasta voi joutua asioimaan kauempana sijaitsevassa isommassa marketissa.

Yksilön toimien lisäksi muovin vähentämiseen tarvitaan niin yrityksiä, tutkimusta, teknologiaa, lainsäädäntöä kuin politiikkaakin. Muovittomuuteen voitaisiin pyrkiä esimerkiksi ympäristöministeriön 16.10. julkaisemassa Muovitiekartassa esitetyllä muoviverolla tai tehostamalla merkittävästi muovijätteiden talteenottoa ja jatkojalostusta.

Muovittomuuteen pyrkiminen vaatii etenkin aluksi viitseliäisyyttä ja tiedonhankintaa, mutta on palkitsevaa ja tuo helpotusta ympäristöahdistukseen.

Kirjoittajat: Jaakko Karvonen, Anu Kotilainen, Jani Lukkarinen, Johanna Niemistö, Taru Peltola, Kati Pitkänen

Joensuun toimipaikan innokkaat kokeilijat on joukko eri keskusten tutkijoita, jotka haastavat itsensä kerta toisensa jälkeen yhä jännittävämpiin kokeiluihin. Iloisen mutta kriittisen joukon yhteyshenkilönä toimii Anu Kotilainen (etunimi.sukunimi@ymparisto.fi).

Kommentit (2 kommenttia)
Kuikkeli
26.11.2018
klo 14.21
Kiva kirjoitus, mutta mielestäni tässä esitettiin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ympäristöalojen koulutuksen omaavana osaan itse miettiä ratkaisuja kysymyksiin, mutta ns. tavalliset pulliaset saadaan liikkeelle antamalla konkreettisia vastauksia esitettyihin
kysymyksiin (vaikka vastaukset eivät olisikaan yksiselitteisiä). Minulla on useita tuttuja, jotka tiedostavat ongelman, mutta eivät tiedä ratkaisua tai osaa, eivätkä myöskään jaksa sellaista itse miettiä. Ahdistuvat, kun tietävät tekevänsä maapallolle pahaa,
ja lopulta passivoituvat liian tiedon edessä. Asiantuntijoiden tehtävä olisi popularisoida tiedettä ja pureskella se mahdollisimman pieniksi paloiksi kansalaismassalle.
Blogitekstin kirjoittajat
30.11.2018
klo 12.38
Kiitos kommentistasi! Kokeilun tarkoituksena oli lähestyä muoviongelmaa kuluttajan näkökulmasta. Tavoitteena oli tehdä havaintoja muovin vähentämisen haasteista ja mahdollisuuksista, herättää keskustelua ja haastaa myös muita kokeilemaan muovin vähentämistä.
Havaintoja-blogissa on tarkoituksellisesti hieman keveämpi ote ilman liiallista informaatiotulvaa. Lisätietoa muovin kierrätykseen ja vähentämiseen liittyen on löydettävissä muun muassa täältä: Fortumin Muovijalostamon prosessista (https://www.youtube.com/watch?v=wgAD4fKmvu4&t=14s)
Palpan palautusjärjestelmistä (https://www.youtube.com/watch?v=qoUuUCu1RMo) Pramia Plasticin prosessi PET-muovipullojen käsittelystä uusiomuoviksi (https://www.youtube.com/watch?v=DfDHZNtVoU8) Vinkkejä muovin vähentämiseksi ja välttämiseksi (https://yle.fi/uutiset/3-10025572)
ja (http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Muovit/Kysymyksia_ja_vastauksia_muoveista)