Metsäluonnon monimuotoisuuden suojelu Barentsin alueella vuonna 2020 ja sen jälkeen: tilannearviointi ja tie kohti luonnon monimuotoisuuden valtavirtaistamista metsätaloudessa

Barentsin alueen boreaaliset metsät sijaitsevat Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä, jotka ovat kaikki YK:n biodiversiteettisopimuksen (CBD) osapuolia. CBD:n alaisten Aichi bioiversiteettitavoitteiden tavoitevuosi oli 2020. Tämä projekti teki Barentsin alueen boreaalisten metsien osalta tilannekatsauksen toimiin, joita on tehty Aichi tavoite 11:n saavuttamiseksi. Sen mukaan 17% maa-alueista ja sisävesistä olisi tullut suojella vuoteen 2020 mennessä.

Koska metsäluonnon monimuotoisuutta tulee suojella myös suojelualueiden ulkopuolella, tämä projekti aloitti dialogin metsätaloussektorin kanssa. On myös tärkeää varmistaa toimiva vihreä infrastruktuuri maisematason suojelun näkökulmasta. Hankkeen tulokset tukevat metsiensuojeluun liittyvää jatkoyhteistyön kehittämistä Barentsin euroarktisen neuvostossa ja Barentsin alueella.

Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet

Suojelualueverkoston peittävyys ja edustavuus on arvioitu Barentsin alueella ml. uusimmalla jäsenalueella Pohjois-Karjalassa sen suhteen, miten CBD:n Aichi biodiversiteettitavoite 11 suojelualueisiin liittyen saavutettiin tavoitevuoteen 2020 mennessä.

Järjestettiin yhteinen webinaari metsätaloussidosryhmien, kuten Barentsin neuvoston metsätyöryhmän, kanssa ja valmisteltiin yhteistyötä luonnon monimuotoisuuden valtavirtaistamiseksi metsätaloudessa, ja viestittiin hanketuloksista kansainvälisille, kansallisille ja alueellisille sidosryhmille.

Tarjottiin Barentsin euroarktisen neuvoston ympäristötyöryhmälle ja muille relevanteille toimijoille keinoja uusien metsäluonnon monimuotoisuuden suojelun toimenpiteiden kehittämiseksi alueella vuoden 2020 jälkeen.

Suojelualueverkoston arviointi on saatavilla sähköisenä julkaisuna Changes in the protected area network and forest biodiversity protection in the Barents Region 2013–2020 (norden.org)

Lisätietoja

Projektipäällikkö Anna Kuhmonen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 295 251 322

Julkaistu 17.8.2021 klo 13.01, päivitetty 3.4.2024 klo 11.51

Kohderyhmä: