Biodiversiteettinexus (BIONEXT)

Hankkeen kuulumisia päivitetään hankkeen omille verkkosivuille.

BIONEXT-hankkeessa tuotetaan tietoa, työkaluja ja käytännön ohjeita siihen, miten poliittiset päättäjät voivat ottaa luonnon monimuotoisuuden huomioon erilaisten tulevaisuuden skenaarioiden ja kehityspolkujen avulla.

Hanke tarjoaa konkreettisia vaihtoehtoja, miten monimuotoisuuden kannalta merkityksellistä systeemistä muutosta voi käynnistää ja vauhdittaa yhteiskunnassa. 

BIONEXT tuottaa yhdessä sidosryhmiensä kanssa uudenlaisen mallinnustyökalun, johon sisällytetään biodiversiteetin, veden, ruoan, energian, liikenteen, ilmaston ja terveyden leikkauspisteet. Työkalun avulla päätöksentekijät voivat simuloida eri tekijöiden suoria ja epäsuoria vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen.

Tavoitteena on valtavirtaistaa biodiversiteetin huomioiminen poliittisessa päätöksenteossa. 

Hanke myös tukee kansainvälisen IPBES-luontopaneelin arviointia luontokadon torjumisen yhteiskunnallisista keinoista ja toimenpiteistä.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa konsortiossa on mukana 10 eurooppalaista toimijaa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 4,1 miljoonaa euroa, josta SYKEn osuus on 1,0 miljoonaa. Rahoittajana toimii Horisontti Eurooppa, joka on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin keskeinen rahoitusohjelma.

Työpaketit

Toimijat työskentelevät kuudessa työpaketissa:
TP1 Biodiversitettinexus: Nykyiset ja tulevat yhtymäkohdat ja niiden ajurit
TP2 Murroksen käynnistäminen 
TP3 Murroksen demonstroiminen käytännössä 
TP4 Tutkitun tiedon välittäminen kansainvälisen IPBES-luontopaneelin arviointia ja EU-politiikkaa varten
TP5 Nexuksen mahdollistaminen verkostoitumisen, sitoutttamisen ja tulosten levittämisen avulla
TP6 Projektihallinto

Lisätietoja

  • Hankkeen koordinaattorina toimii Syken meri- ja vesiratkaisut -yksikön johtaja Anna-Stiina Heiskanen
  • Yhteydenotot: projektimanageri, erikoistutkija Jari Koskiaho, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 312
  • Hankkeen verkkosivut
BIONEXT-hanke saa EU:lta rahoitusta. Sen näkemykset edustavat kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, eivätkä välttämättä EU:n tai Euroopan komission (Horisontti Euroopan) näkemyksiä. Näin ollen EU:ta tai rahoittajaa ei voida pitää niistä vastuullisena.
This work was co-funded by UK Research and Innovation (UKRI) under the UK government’s Horizon Europe funding guarantee 10039588.
Julkaistu 23.9.2022 klo 8.18, päivitetty 12.12.2023 klo 13.06