Ilmastoviisas Meri-Lappi (ILME)

Ilmastoviisas Meri-Lappi -hankkeessa tuetaan Meri-Lapin seutukunnan kuntien, yritysten ja kuntalaisten käytännön toimia vihreän siirtymän vauhdittamiseksi. Muun muassa energian- ja ruoantuotannossa, kulutuksessa, rakentamisessa, liikkumisessa sekä liikenteessä tarvitaan suuria muutoksia, jos haluamme saada aikaan vihreän siirtymän sekä hillitä ilmastonmuutosta, luontokatoa ja muita elinympäristöjä uhkaavia prosesseja. Vihreään siirtymään sitoutuminen aiheuttaa suuren, globaalin murroksen, joka koskee kaikkea yhteiskunnassa tapahtuvaa toimintaa. Toimintaa ohjaavia strategioita pitää päivittää ja täsmentää toimintasuunnitelmiksi, jotta haluttu muutos saadaan aikaan. Siirtymän edistäminen tarvitsee tuekseen aktiivista viestintää ja eri tahojen yhteistyön vahvempaa koordinointia.

Ilmastoviisas Meri-Lappi -hankkeen pääkohderyhmiä ovat kunnat ja pk-yritykset. Hanketta vauhdittavat globaalit hiilineutraalisuustavoitteet, Euroopan Unionin asettamat vihreän siirtymän tavoitteet sekä Suomen valtion asettamat tavoitteet. Hankkeen tarkoituksena on auttaa kuntia kehittämään toimintatapojaan ja palvelutuotantoaan vähähiilisemmiksi monipuolisilla tukitoimilla. Hankkeessa kannustetaan kuntia liittymään hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien Hinku-verkostoon ja kunta-alan energiatehokkuussopimukseen.

Ilmastoviisas Meri-Lappi -hankkeessa myös arvioidaan vaihtoehtoja kuntien rakentamistoiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseksi jo rakennusten suunnitteluvaiheessa. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi rakennusmateriaalivalinnoilla ja energiaratkaisuilla. Lisäksi selvitämme mahdollisuuksia rakennushankkeiden hiilijalanjäljen kompensoimiseksi paikallisilla toimenpiteillä.

Ilmastoviisas Meri-Lappi-hankkeessa tehdään käytännön yhteistyötä useiden ilmastotyötä edistävien hankkeiden kanssa. Hankkeella on tiiviit yhteydet valtakunnalliseen Hinku-verkostoon, Life-ohjelman rahoittamaan, laajaan Hiilineutraalit kunnat ja maakunnat (Canemure) -hankkeeseen ja julkisia hankintoja kehittävään KEINO-osaamiskeskukseen.

Lisätiedot:

Ilmastoviisas Meri-Lappi -hankkeen verkkosivut

Tutkimusinsinööri Teemu Ulvi, etunimi.sukunimi@syke.fi

EU_logot
 
 
 
 
 
 
Julkaistu 19.10.2022 klo 14.45, päivitetty 1.11.2022 klo 13.11

Kohderyhmä: