CLIWATE - Ympäristökasvatusyhteistyö Baltian maiden kanssa

Opettajat tutustumassa Villa Elfvikin luontotaloon Espoossa. © Kuva: Eija Rantajärvi

CLIWATE-hanke kehittää Suomen ja Baltian maiden yhteistyötä ympäristökasvatuksessa. Ympäristökasvatuksen pääteemat ovat ilmastonmuutos (hillintä ja sopeutuminen), veden kestävä käyttö, sekä ympäristön roskaantumisen vähentäminen ja kestävä kulutus.

Tavoitteet

CLIWATE-hankeen tavoitteena on vahvistaa ympäristökasvatuksen vaikuttavuutta. Se toteutetaan erityisesti lisäämällä ihmisten välistä kanssakäymistä ja kehittämällä yhteistyöverkostoja kohdealueiden toimijoiden kanssa. Pääkohderyhmänä ovat nuoret, mutta mukaan pyritään saamaan kaikki paikalliset kansalaisyhteiskunnan toimijat: asukkaat, asiantuntijat, opettajat, ympäristökasvattajat ja järjestöt. Ympäristötietoutta ja -vastuullisuutta pyritään edistämään tuottamalla materiaaleja, järjestämällä työpajoja ja erilaisia toiminnallisia tapahtumia.

Tavoitteisiin pyritään seuraavin toimenpitein:

  • Tuotetaan uusia ympäristökasvatusmateriaaleja ja muokataan valmiita materiaaleja eri kielille.
  • Järjestämällä
    • avoimia tapahtumia, kuten työpajoja, talkoita ja leirejä;
    • opettajille ja ympäristökasvattajille webinaareja ja työpajoja;
    • kaikille avoimia tempauksia ja työpajoja; ja
    • lopputapahtumat: paneelikeskustelu, hanketulosten esittely, toimintaa,  tutustumista ja verkostoitumista.

Taustaa

Hanke pohjaa aiemmin Sykessä tehtyyn Itämeri-yhteistyöhön ympäristökasvatuksessa. Tähän mennessä ympäristökasvatusyhteistyö Baltian maiden kanssa on ollut vähäistä ja sitä on tarvetta kehittää. Eri maiden parhaat käytännöt halutaan saada laajemmin käyttöön ja vahvistaa näin ympäristökasvatuksen vaikuttavuutta.

Syken ympäristökasvatushankkeissa on tuotettu jo aiemmin materiaaleja pääteemoista: kestävä vedenkäyttö, ilmastonmuutos ja roskaantuminen. Näitä ympäristökasvatusmateriaaleja voidaan hyödyntää myös tässä hankkeessa.
 

Lisätietoja

  • Ljudmila Vesikko, erikoissuunnittelija,
    Suomen ympäristökeskus (Syke), meri- ja vesiratkaisut -yksikkö
    etunimi.sukunimi@syke.fi
Julkaistu 9.2.2023 klo 9.00, päivitetty 21.7.2023 klo 8.38

Kohderyhmä: