SYKE samlar in observationer av en alg som lyser

Pressmeddelande 19-08-2015 kl. 9.43

Kuva: SYKE

Bild: Hanna Kauko

Forskare vid Finlands miljöcentral observerade en lokal, riklig blomning av dinoflagellaten Alexandrium ostenfeldii i Föglö på Åland sista veckan. Förekomsten i Östersjön av dinoflagellaten som producerar giftiga föreningar undersöks. Alla som rör sig till sjöss kan anmäla sina observationer till SYKE:s algtelefon.

”Pansarflagellaten Alexandrium ostenfeldii producerar giftiga föreningar som påverkar centrala nervsystemet, vilka under algblomningen kan ackumuleras i andra organismer som t.ex. i musslor”, berättar specialforskare Anke Kremp vid Finlands miljöcentral.

Det kan vara skadligt för människan att äta havslevande djur som innehåller dessa gifter, vilket är orsaken till att man iakttar dylika algers förekomst och mängden gift bland annat i sådana områden i världshaven där det odlas musslor.

Dinoflagellaten gör att vattnet lyser i en turkos färg om natten

I stora förekomster kan A. ostenfeldii orsaka bioluminescens, ett fenomen som gör att havsvattnet lyser i en klar turkos färg när det skymmer. Bioluminescensen kan ses bäst cirka en timme efter solnedgången. På dagen kan en mycket riklig A. ostenfeldii -blomning ses som en rödaktig skiftning av vattnet.

Vid Finlands kust har man observerat bioluminiserande blomningar i Ålands, Ekenäs, Åbos och Lovisas skärgårdar. Artens ekologi samt förekomster av dess nervgifter har studerats i Föglö på Åland sedan 2007.

SYKEs forskningsgrupp är intresserad av bioluminescensiakttagelser även denna sommar. Blomningstopparna brukar i allmänhet förekomma i slutet av sommaren i grunda havsvikar.

Observationer av bioluminescens kan anmälas till SYKEs algtelefon (tfn 0295 251 373, må-fre kl. 13-15).
 

Ytterligare information:

Specialforskare Anke Kremp, Finlands miljöcentral SYKE,
tfn 0295 251 320, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Äldre forskare Sanna Suikkanen, SYKE
tfn. 0295 251 660, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
 

Bild för massmedierna:

 

 


Målgrupp: