Från oenighet till samförstånd i omfattande vattendragsprojekt genom multikriterieanalys

Pressmeddelande 24-10-2011 kl. 12.00

Mika Marttunen

Komplicerade miljöproblem och medborgarnas förväntningar ställer allt högre krav på beslutsfattandet och dess stödmetoder. Metoderna ska stödja förmågan att greppa stora helheter och möjligheten att göra olika intressentgrupper delaktiga och att ta deras synsätt i beaktande. Ledande expert Mika Marttunen från Finlands miljöcentral har i sin doktorsavhandling utvecklat beslutsanalytiska metoder i interaktiv vattendragsplanering. De viktigaste slutsatserna i avhandlingen är att fördelarna med tillämpning av beslutsanalytiska metoder till stor del är beroende av hur väl man lyckas införliva dem med planeringen och beslutsfattandet.

Disputationen äger rum fredagen den 28 oktober kl. 12.00 vid Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper, E-salen, Otsvängen 1, Esbo.

Det nya interaktiva arbetssättet som baseras på multikriterieanalys har tillämpats framgångsrikt i de projekt som granskas i avhandlingen, bl.a. i utvecklingen av regleringen av Päijänne och av de centrala sjöarna i Birkaland. Tillvägagångssättet har under de senaste åren också tillämpats bl.a. i planeringen av fiskvägarna i och iståndsättningen av Svartån och Ijo älv. I exempelfallen har man strävat efter en följdriktig och stegvis framskridande planering för att fastslå åtgärder som förbättrar vattendragets tillstånd och användbarhet med utgångspunkt i vattendragets nuvarande tillstånd och olika intressentgruppers målsättningar.

Multikriterieanalys blir en del av miljöplaneringen

I ett interaktivt samarbetsförfarande deltar intressentgrupperna aktivt i att formulera projektets målsättningar, utforma olika alternativ och göra bedömningar av dem. Deltagarna uppmuntras att utvärdera olika alternativ att genomföra projektet och att systematiskt tänka igenom sina egna bedömningar.

Marttunen anser att ett arbetssätt som bygger på multikriterieanalys är absolut nödvändigt vid t.ex. analys av konsekvenser och alternativ i omfattande projekt som gäller översvämningsskydd, vattenkraft, trafik och vindkraft. I de omfattande vattendragsprojekten har multikriterieanalysen förbättrat kvaliteten på planeringen och samarbetet mellan intressentgrupperna samt gjort det lättare att hitta gemensamma strategiska avsikter och kompromisslösningar. 

- I många vattendragsprojekt har det varit positivt att se att de olika parterna har kunnat delta i planeringen från början och att deras åsikter har tagits i beaktande, säger Marttunen.

- Jag hoppas att multikriterieanalys i framtiden ska utgöra en väsentlig del i planeringen av betydelsefulla projekt med miljöpåverkan, eftersom metodens fördelar är obestridliga. Utmaningen ligger i att se till att det i framtiden finns tillräckligt många experter som kan tillämpa en sådan här beslutsanalys. Insikter i multikriterieanalysens grunder ska höra till varje miljöexperts metodportfölj, påpekar Marttunen.

Inom miljöförvaltningen är man redan väl förtrogen med multikriterieanalysens fördelar och metoderna utnyttjas som bäst i jämförelsen av alternativen för avtappning från Pielinen och i projekt som gäller planering av hantering av översvämningsrisker i bl.a. Rovaniemi.

Datorintervjuer är viktiga i bedömningen av olika alternativ

Datorstödda intervjuer har visat sig fungera väl och har varit en viktig del i bedömningen av olika alternativ. Den som intervjuas har då fått begrunda sina egna målsättningar och bedömningar mer ingående än vanligt. Genom att kombinera deltagarens personliga bedömningar med forskningsdata har man för de uppställda alternativen beräknat olika kvalitetsvärden som beskriver hur tilltalande alternativen är för den som blir intervjuad. Marttunen tycker ändå att det man lär sig under bedömningens gång är mycket viktigare än siffervärdena.

Avhandlingen handleddes av professor Raimo P. Hämäläinen

Professor Raimo P. Hämäläinen från Laboratoriet för systemanalys vid Aalto-universitetet har fungerat som handledare för doktorsavhandlingen och som samarbetande part i projektet. Hämäläinens forskningsgrupp har långa traditioner inom utvecklingen av metoder för beslutsanalys. Vattendragsprojekten har erbjudit en utmärkt testmiljö för att utvärdera hur metoderna fungerar i praktiken. Då man utvecklar nya metoder är det viktigt att de är överskådliga och lätta att förstå.

Mika Marttunens avhandling opponeras av Dr Judit Lienert från the Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology.

Ytterligare information

Ledande expert Mika Marttunen, Finlands miljöcentral SYKE, 
tfn 0400 469 450


Målgrupp: