Dinoflagellatgifter passerar genom näringskedjan – giftmängden bör uppföljas

Pressmeddelande 10-06-2014 kl. 8.20
Alexandrium ostenfeldii –panssarisiimalevä Daniel Eriksson, pieni
Alexandrium ostenfeldii © Daniel Eriksson
Dinoflagellaten, d.v.s. pansaralgen Alexandrium ostenfeldii producerar giftiga saxitoxin-föreningar som påverkar det centrala nervsystemet. Dessa föreningar kan under algblomningar ackumuleras i andra organismer såsom musslor konstaterar forskare vid Finlands miljöcentral SYKE. Ackumulationsprocessen liknar den hos de redan tidigare kända alglevergifterna. Det kan vara skadligt för människan att äta havslevande djur som innehåller dessa gifter, och på grund av detta iakttas giftproducerande algers förekomst samt mängden gift bl.a. i sådana områden i världshaven där det odlas musslor.

A. ostenfeldii förekommer i rikliga mängder kan arten orsaka bioluminescens, d.v.s. mareld, ett fenomen som gör att havsvattnet lyser i en klar turkos färg. Bioluminescens observeras oftast i slutet av sommaren efter solnedgången. De senaste åren har fenomenet väckt allt större uppmärksamhet på olika håll i Östersjön, där A. ostenfeldii förekommer främst i grunda havsvikar. I norra Östersjön har man observerat blomningar som orsakat bioluminescens i Ålands och Ekenäs skärgårdar. SYKEs forskare har studerat artens ekologi samt förekomster av alggifter i Föglö på Åland sedan 2007.

Enligt forskargruppens senaste resultat kan de giftiga PST-föreningar (Paralytic Shellfish Toxins) som A. ostenfeldii bildar förflyttas genom näringskedjan. På basen av undersökningar som gjorts på blåmusslor och andra organismer har det framkommit att de föreningar som A. ostenfeldii bildar samlas i musslor och även i små mängder i fisk (närmast i inälvorna). De högsta gifthalterna hittades i mycket små hjärtmusslor (Cerastoderma glaucum), vars gifthalter överskred de gränsvärden som EU fastställt för livsmedel.

De föreningar inom gruppen saxitoxin som pansaralgen producerar är mycket giftiga, och man bör på alla sätt undvika risken att de överförs till livsmedel. Då musslor odlas i områden där det förekommer A. ostenfeldii, bör algmängden och toxinhalterna i havsvattnet följas upp för att försäkra att giftinnehållande musslor inte används inom livsmedelsproduktionen. EU:s gränsvärden för tillåtna halter PST-föreningar i musslor bör iakttas. Som bäst pågår ett samarbete mellan SYKEs forskare samt Åbo och Helsingfors universitet, där man utvecklar nya, förmånliga och känsliga analysmetoder för att mäta och följa upp mängden alggifter i vattnet.

A. ostenfeldii-blomningarna i norra Östersjön är som sådana inte farliga för människan. SYKE rekommenderar för säkerhets skull att man inte matar sina husdjur med hela, orensade fiskar som fångats i områden där det konstaterats massförekomster av A. ostenfeldii. Hittills finns det få sådana områden, det mest kända är Föglö på Åland.

Den nya upptäckten att giftet förflyttar sig inom näringskedjan kan dock inverka negativt på de befintliga och planerade musselodlingsprojekt (HS 23.8.2013) som föreslagits som en metod för att minska mängden näringsämnen i Östersjön. Musslor som producerats i odlingarna bör inte användas som djurfoder, såvida gifthalterna inte undersökts.

SYKEs forskargrupp är intresserad av bioluminescensiakttagelser även denna sommar. Blomningstopparna brukar i allmänhet förekomma i slutet av sommaren eftersom arten trivs i varmt vatten. Bioluminescensfenomenet iakttas bäst ca en timme efter solnedgången.

Algobservationer kan anmälas till SYKEs havscentrum tfn 02952 51373 må-fr kl.13:00-15:00.

Ytterligare information

Forskare Outi Setälä
SYKEs havscentrum
Tfn +358 295 251 635


Målgrupp: