Valtakunnallinen leväkatsaus 18.8.2016: Sateet, tuulet ja koleus lopettivat sinileväkukinnat lähes kokonaan

Tiedote 18.8.2016 klo 13.34
Vesisadetta rannassa
© Jutta Kuure / Ympäristöhallinnon kuvapankki

Sisävesillä sinilevähavainnot loppuivat lähes tyystin sateisen, viileän ja tuulisen sään myötä. Myös avomerellä merenkäynti on sekoittanut levät veteen, eikä pintakukintoja ole päässyt muodostumaan. Vesissä on kuitenkin edelleen paljon ravinteita ja sinilevälajeja, joten levätilanne voi uudestaan huonontua, jos säätyyppi muuttuu.

Sisävesillä sinilevähavaintoja poikkeuksellisen vähän

Järvillä sinilevää on havaittu selvästi vähemmän kuin ajankohtana yleensä. Runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin vain viidellä havaintopaikalla ja erittäin runsaita ei yhdelläkään seurantajärvellä. Hieman sinilevää on havaittu vain kymmenellä valtakunnallisella havaintopaikalla.

Kansalaisilta tulleista havainnoista vain yhdessä oli havaittu järvessä sinilevää.

Levätilanne on poikkeuksellisen rauhallinen, sillä vuonna 1998 alkaneessa leväseurannassa ei koskaan aiemmin ole ollut koko elokuussa yhtä vähän sinilevähavaintoja sisävesiltä. Levätilanteen yleistä kehittymistä suhteessa aiempiin vuosiin arvioidaan Leväbarometrin avulla. Leväbarometrin lukemat saadaan laskemalla kunkin viikon havainnoista levän runsaudella painotettu keskiarvo.

Tavallisesti sinilevien esiintyminen on runsaimmillaan tähän aikaan vuodesta. Tämän vuoden elokuussa on havaittu selvästi vähemmän sinilevää kuin tyypillisesti, koska epävakainen sää estää pintakukintojen syntyä. Pilvisyys, viilenevät vedet ja tuulen vettä sekoittava vaikutus eivät suosi levän kasvua ja pintalauttojen muodostumista.

Ravinteita todennäköisesti riittäisi vielä sinilevien kasvuun ainakin rehevimmillä järvillä. Uusia leväkukintoja voi siten vieläkin kehittyä, jos sää lämpenee ja tulee tyyniä jaksoja.

Pintaveden lämpötilat ovat 1-3 astetta tavanomaista kylmempiä monissa järvissä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 14–18 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 13–16 astetta sekä Lapissa 10–14 astetta.

Merellä tuulista eikä sinilevien pintalauttoja ole havaittu

Avomerellä tuulinen sää on sekoittanut sinilevät veteen, joten sinilevien pintakukintoja ei ole päässyt kuluneen viikon aikana muodostumaan. Useita sinilevälajeja kuitenkin esiintyy yhä kohtalaisen paljon vesinäytteissä, joita on otettu viime päivinä tutkimusalus Arandan ja Alg@linen reiteiltä Suomenlahdelta.

Valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuuluvilla 33 rannikon havaintopaikalla hieman sinilevää on havaittu vain kuudella itäisellä Suomenlahdella ja Saaristomerellä sijaitsevalla paikalla. Sinilevätilanne voi vaihdella huomattavasti lyhyenkin matkan sisällä rannikolla, johtuen ravinneolojen lisäksi muun muassa paikallisista tuuli- ja virtausolosuhteista.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla on noin 14-18 astetta.

Iso kartta viikon 33 levätilanteesta

Sisävesien leväbarometri 2016

 

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja

Merialueilta

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)


Kohderyhmä: