Valtakunnallinen leväkatsaus 13.7.2017: Ensimmäiset merialueen pintakukinnat muodostuivat

Tiedote 13.7.2017 klo 12.46
Sinilevälautta
Sinilevän pintakukintaa Suomenlahdella 8.7.2017. Kuva: Rajavartiolaitos

Järvien sinileväkukinnat ovat edelleen lisääntyneet. Oulun Pyykösjärvellä kukinta on jatkunut erittäin runsaana ja tähän mennessä pitkäkestoisin kukinta on Lappeenrannan Haapajärvellä. Merialueellakin tyyni sääjakso toi sinileväkukintoja jo pintaan ja otollisissa olosuhteissa kukintoja voi syntyä nopeasti uudelleen.

Järvillä sinilevähavainnot lisääntyneet

”Sinileväkukinnat ovat edelleen lisääntyneet järvillä. Havaintoja on tehty tällä viikolla ajankohtaan nähden hieman pitkänajan keskiarvoa enemmän valtakunnallisilla seurantapaikoilla”, limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Hieman sinilevää on havaittu 24 havaintopaikalla ja runsaasti 11 havaintopaikalla. Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu edelleen Pyykösjärvellä Oulussa. Pisimpään sinilevää on tänä kesänä esiintynyt Lappeenrannan Haapajärvellä, jossa kukinta on jatkunut jo kuusi viikkoa. Kansalaisilta tulleiden havaintojen määrä on lisääntynyt ja tällä viikolla 48:ssa niistä on havaittu levää. Levähavaintoja löytyy Oulun eteläpuolelta muun muassa Tampereen, Lappeenrannan, Jyväskylän ja Joensuun seuduilta.

Järvet ovat jonkin verran lämmenneet viime viikosta, mikä osaltaan edesauttaa levien kasvua. Tyynellä säällä levät nousevat pintaan, jolloin ne ovat helposti havaittavissa. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat enimmäkseen 18–20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16–17 astetta ja Lapissa 7–15 astetta.

Merialueilla kesän ensimmäiset pintakukinnat

”Tuulten tyyntymisen myötä sinilevien pintaesiintymiä alkoi muodostua viime viikonloppuna läntiselle Suomenlahdelle. Alkuviikosta sinilevää esiintyi laajoilla alueilla Itämeren pääaltaan pohjoisosasta Suomenlahden suulle. Suomenlahden itäosassa havaittiin heikkoa kukintaa Viron rannikon edustalla”, erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Yhtä Loviisan edustan ja eteläisen Selkämeren Pyhämaan saariston runsasta esiintymää lukuun ottamatta sinilevää on havaittu useammilla havaintopaikoilla hieman vain itäisen Suomenlahden saaristossa. Muualla rannikon valtakunnallisen seurannan havaintopaikoilla on ollut pääosin levätöntä.

Viime päivinä avomeren pintakukintoja ei ole merenkäynnistä johtuen havaittu. Heikkotuulisissa olosuhteissa kukintoja voi kuitenkin syntyä nopeasti uudelleen.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla vaihtelee etelän 16 ja pohjoisen 12 asteen välillä.

Sinilevähavainnosta ilmoittaminen

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle. Järvi- ja merialueiden levähavaintoja voi tallentaa Havaintolähetti-sovelluksen avulla Järvi-Meriwikiin, jossa havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.

Runsaasti sinilevää sisältävään veteen tulee suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Veden käyttöä uimavetenä on syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa oleva määrä sinilevää. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää juoma-, pesu- tai löylyvetenä eikä syötävien kasvien kasteluun.

 

Iso kartta viikon 28 levätilanteesta

Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Tietoa sinilevistä

Lisätietoja
 

Sisävesiltä

Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE (14.7. saakka)
puh. 0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (17.7. lähtien)
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (14.7. saakka)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (17.7. lähtien)
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Jouni Lehtoranta, Suomen ympäristökeskus SYKE (14.7. saakka)
puh. 0295 251 363, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ryhmäpäällikkö Risto Lignell, Suomen ympäristökeskus SYKE (17.7. lähtien)
puh. 0295 251 377, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäassistentti Suvi-Anne Kinnunen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 840, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: