Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Iijoen vesistön kevättulva suurimmillaan viikonloppuna

Tiedote 24.5.2017 klo 15.37

Tulvakeskus tiedottaa

Ounasjoki
© Jukka Kuoksa

Iijoen vesistössä kevättulva on huipussaan tulevana viikonloppuna 26.-28.5. Myös Lapin jokien virtaamat ovat kasvaneet merkittävästi. Lapissa ensimmäinen tulvahuippu osuu tulevaan viikonloppuun ja toinen kesäkuun ensimmäisille viikoille.

”Iijoen vesistössä vedenkorkeuden nousu voi katkaista teitä Jongunjärvellä jo torstaina. Pudasjärvellä vedenkorkeus nousee keskimääräisen kevättulvan korkeudelle perjantaina ja viikonloppuna vesi voi uhata alavimmille alueille rakennettuja mökkejä”, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kuivajoen Oijärven vedenkorkeuden nousu on tasaantumassa. Simojoella sekä Iijoen sivuhaaroilla virtaamat ovat kääntyneet laskuun. Useat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun luonnontilaiset järvet ovat nousemassa keskimääräisen kevätkorkeuden yläpuolelle harvinaisen myöhään touko-kesäkuun vaihteessa.

Lapissa tulvasta tulossa kaksihuippuinen

Lapin jokien virtaamat ovat kasvaneet nopeasti. Tornionjoella keskimääräinen tulvahuippu saavutetaan viikonlopun aikana. Vedenkorkeuden nousu jää kuitenkin ennusteen mukaan vahinkorajan alapuolelle. Ounas- ja Ivalojoen vedenkorkeuksien nousu taittuu todennäköisesti sään viilenemisen johdosta.

Lähipäivien aikana vuorokauden keskilämpötilan ennustetaan laskevan koko Lapin alueella noin pariin asteeseen ja se hidastaa sulamista voimakkaasti.

Lapin jokien toinen tulvahuippu koetaan kesäkuun ensimmäisten viikkojen aikana ja sen arvioidaan olevan suuruudeltaan tämän hetkisten vedenkorkeuksien tasoa. Toiseen tulvahuippuun vaikuttavat mahdolliset sateet, jotka nostavat jokien virtaamia.

Lapin jokivesistöjen jäät ovat lähteneet rauhallisesti liikkeelle ja käytännössä kaikki jokivesistöt ovat jäistä vapaat.

Tulvatilanteen kehittymistä vesistöennustemallien avulla voi seurata Tulvakeskuksen sivuilla osoitteessa www.tulvakeskus.fi. Tulvakeskuksen laatima ajankohtainen vesitilanne koko maan osalta löytyy verkosta osoitteesta www.ymparisto.fi/vesitilanne.
 

Lisätietoja:

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Juho Jakkila, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
p. 0295 251 215, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: