Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Lämpöaalto sulattaa Lapin lumet

Tiedote 8.5.2018 klo 16.34

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat

Ivalojoki 8.5.2018. Kuva Juha-Petri Kämäräinen
Ivalojoki 8.5.2018. © Kuva: Juha-Petri Kämäräinen
Lännestä saapunut lämpöaalto on juuri nyt käynnistänyt voimakkaan sulannan. Lapin alueella tulvista näyttäisi tulevan tavanomaista suuremmat. Saman aikaisesti laajalta alueelta sulavat lumet nostavat vedenkorkeudet monin paikoin yli keskimääräisen tulvakorkeuden.

Simojoella tulvat jäivät tavanomaiselle tasolle eikä vahinkoja ole syntynyt. Pientä vedenpinnan nousua voi vielä esiintyä Simon kohdalla, mutta jo lähipäivinä vedenpinta lähtee laskemaan kohti kesävedenkorkeuksia.

Pahin tulvatilanne tässä vaiheessa näyttäisi syntyvän Tornionjoella Tornion kaupungin alueelle. Torniossa uhkana on veden nouseminen sellaiselle tasolle, että se voi ylittää kaupunginlahden ja sen varrella olevien rakennusten suojaksi rakennetun tulvapenkereen. Mikäli näin kävisi syntysi todennäköisesti mittavia tulvavahinkoja. Tornion kaupungin kohdalta jäät ovat lähteneet rauhallisesti ja lähipäivinä jäät purkautuvat myös joen yläjuoksulta. Tornionjoella Pellon kohdalla vedenkorkeus voi saavuttaa vahinkorajan 17. - 20.5 välisenä aikana.

Rovaniemellä tulvan arvioidaan nousevan hieman keskimääräistä tulvaa korkeammalle, mutta sen ei oleteta aiheuttavan sanottavia vahinkoja. Tulvahuipun arvioidaan ajoittuvan Rovaniemelle 19-20.5.

Kittilässä tulvakorkeus saavutetaan 14. - 20.5 välisenä aikana, jolloin vedenkorkeuden arvioidaan olevankeskimääräistä korkeammalla tasolla. Tässä vaiheessa kuitenkin näyttää, että vuoden 2005 lukemia ei saavuteta.

Ivalojoella tulvahuippu saavutetaan 12. - 15.5. Tuolloin Ivalossa vedenkorkeus on ennusteiden mukaan keskimääräisen tulvan korkeudella tai hieman sen ylitse. Tulvan ei kuitenkaan arvioida aiheuttavan sanottavaa haittaa.

Myös Tenojoella virtaamat alkavat kasvamaan jo lähipäivinä. Vedenkorkeuden arvioidaan olevan korkeimmalla tasolla 14. -15.5. Tulvan arvioidaan jäävän keskimääräisen tulvan suuruiseksi.

Seuraava tiedote tulvatilanteesta annetaan viimeistään 11.05.2018. Se julkaistaan ainakin sivulla: Lapin ELY-keskuksen tiedotteet

Seuraa tilannetta ja varaudu tulviin ennakolta

Tulvatilannetta voi seurata koko Suomessa lähes reaaliajassa osoitteessa:

Tulvakeskus muistuttaa kiinteistönomistajia omatoimisesta tulviin varautumisesta.
Ohjeita: www.ymparisto.fi/tulvaohjeet

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasintuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus, puh 0295 037 282

Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, Lapin ELY-keskus, puh. 0295 037 391

Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, Lapin ELY-keskus, puh. 358 295 037 406

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 731

Twitter

Liikennetilanne

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: