Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 11.6.2015: Sinilevän määrä vähäinen

Tiedote 11.6.2015 klo 12.24

Sinilevätilanne on alkukesälle tyypillinen. Järvillä on tehty tällä viikolla vain muutama vähäinen sinilevähavainto. Merialueilla sinileväkukintoja ei ole vielä esiintynyt.

Järvillä vain vähän sinilevähavaintoja

Sinilevää on havaittu järvillä hyvin vähän, mikä on tyypillistä alkukesälle. Hieman sinilevää on havaittu seitsemällä valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsaita tai erittäin runsaita sinilevien pintakukintoja ei ole todettu.

Sinilevien pintaesiintymät järvillä alkavat runsastua yleensä juhannusviikon jälkeen, ja runsaimmin sinilevää havaintaan heinä- ja elokuun lämpiminä ajanjaksoina.

Järvien pintavesi on edelleen kahdesta kolmeen astetta viileämpää kuin keskimäärin ajankohtana. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 12-15 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 10-11 astetta ja Lapissa 8-10 astetta.

Merialueet vapaita sinileväkukinnoista

Merialueilla ei vielä ole havaittu sinilevää, mikä on ajankohdalle tyypillistä. Juhannukseksi ei Suomen merialueille ole odotettavissa merkittäviä sinileväkukintoja, mutta vesien lämmetessä tilanne saattaa muuttua nopeastikin. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä heinä- ja elokuussa.

”Näin alkukesästä männyn siitepöly voi paikoin värjätä veden pintaa ja rantoja muistuttaen erehdyttävästi sinileväkukintaa. Sinilevän voi varmuudella tunnistaa ainoastaan mikroskooppitutkimuksella, joten veden värjäymiin tulee aina suhtautua asianmukaisella varovaisuudella”, muistuttaa tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta.

Alkukesän viileä sää on pitänyt meriveden pintalämpötilan alhaisena. Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Pohjanlahden rannikolla meriveden lämpötila on edelleen 10 asteen tuntumassa, Pohjanlahden ja erityisesti Perämeren avomerialueilla vesi on vieläkin viileämpää.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 24 levätilanteesta

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja:

Merialueilta

Tutkija Heidi Hällfors, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)


Kohderyhmä: