Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 20.8.2015: Runsaita sinileväkukintoja merialueilla, järvillä sinilevät lisääntyneet

Tiedote 20.8.2015 klo 12.54

Sinileväkukintoja on runsaasti Suomen lounaisilla merialueilla, Suomenlahdella sekä Etelä- ja Lounais-Suomen rannikkoalueilla. Järvillä sinilevien määrä on kasvanut edelleen ja on ajankohtaan nähden keskimääräistä suurempi.

Sinileväkukinnat jatkuvat merialueilla

”Runsaat sinileväkukinnat jatkuvat Suomen merialueilla. Levää on sekä veteen sekoittuneena että pintakukintoina erityisesti Selkämeren eteläosissa, pohjoisella varsinaisella Itämerellä ja Suomenlahdella. Koekäytössä olevan ajelehtimisennusteen mukaan Selkämeren levälautat voivat kulkeutua länsirannikon suuntaan lähipäivinä”, sanoo vanhempi tutkija Sanna Suikkanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Rannikon havaintopaikoista runsaasti levää on havaittu itäisellä Suomenlahdella Pyhtäällä, Tammion saaristossa ja Haapasaaren ulkomerialueella. Saaristomerellä Kustavin, Turun ja Paimionlahden rannikkoalueilla sekä Hangonselän ja Korppoon saaristoalueilla on lisäksi ollut hieman levää. Sään jatkuessa poutaisena ja heikkotuulisena sinilevätilanne pysynee lähipäivät samankaltaisena.

Meriveden pintalämpötila on pääosin 16-18 astetta.

Sinilevät runsastuneet järvillä

”Sinilevien pintakukinnat ovat edelleen lisääntyneet järvillä lämpimän sään jatkuessa, ja niiden määrä on ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä suurempi”, kertoo biologi Satu Maaria Karjalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevää on havaittu 56 valtakunnallisella havaintopaikalla, joista 41 paikalla on hieman ja 13 paikalla runsaasti sinilevää. Erittäin runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin edelleen kahdella järvellä, Kaarinan Littoistenjärvellä sekä Lappeenrannan Haapajärvellä. Lisäksi kansalaisilta on tullut muutamia havaintoja runsaista ja erittäin runsaista sinileväkukinnoista Etelä- ja Keski-Suomessa.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat pysyneet ajankohdalle tyypillisinä tai 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpinä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 18-21 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa pääosin 17-18 astetta sekä Lapissa 15-16 astetta.

Sinileviin suhtauduttava varoen

Sinilevät saattavat olla myrkyllisiä sekä ihmisille että kotieläimille. Myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Sinileväiseen veteen tulee suhtautua aina varoen. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä. Sinileväistä vettä ei myöskään pidä käyttää tiski-, pesu- tai löylyvetenä, eikä kasteluvetenä syötäväksi tarkoitetuille kasveille. Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää rantaan eikä uimaan sinileväiseen veteen.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 34 levätilanteesta

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön

Lisätietoa ja ohjeita

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Biologi Satu Maaria Karjalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 262, etunimi.toinennimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.8.asti)
p. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (24.8. lähtien)
puh. 0295 251 353,  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE,
p. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)

 

 

 

 

 

 

 


Kohderyhmä: