Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 2.7.2015: Sinileväkukintoja ajankohtaan nähden vähän

Tiedote 2.7.2015 klo 12.41

Sinilevät ovat runsastuneet järvillä hieman, mutta niitä on edelleen keskimääräistä heinäkuun alkua vähemmän. Merialueilla on havaittu jonkin verran sinilevää Ahvenanmaan eteläpuolella. Suuria levälauttoja ei merialueilla kuitenkaan ole esiintynyt.

Järvillä sinilevää ajankohtaan nähden vähän

Sisävesillä on havaittu sinilevää hieman enemmän kuin edellisellä viikolla, mutta määrä on edelleen ajankohtaan nähden vähäinen. Sinilevää on esiintynyt 24 valtakunnallisella havaintopaikalla, mutta sinilevien pintakukinta oli runsas ainoastaan kahdella Etelä-Suomen havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleista havainnoista kolme koski runsasta sinileväkukintaa.

”On todennäköistä, että alkava lämmin sääjakso tulee lisäämään sinilevien pintakukintoja järvillä tulevalla viikolla. Tyypillisenä kesänä sinilevien pintaesiintymät järvillä runsastuvat heti juhannusviikon jälkeen ja runsaimmin sinilevää havaitaan heinä- ja elokuussa”, muistuttaa erikoistutkija Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat tavanomaista viileämpiä lähes koko maassa. Etelä-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 16-19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 15-17 astetta ja Lapissa 11-15 astetta.

Merialueilla sinilevätilanne edelleen rauhallinen

Suomen merialueilla on tehty vain vähän levähavaintoja. Pintavesien lämmettyä noin 14-15 asteeseen ja tuulen tyynnyttyä on Ahvenanmaan eteläpuolella havaittu jonkin verran sinilevää. Suurempia levälauttoja ei Suomen merialueilla kuitenkaan vielä ole esiintynyt. Helteinen ja tyyni sää saattaa kuitenkin johtaa sinilevien määrän nopeaankin lisääntymiseen.

Omat sinilevähavainnot Järvi-meriwikiin Havaintolähetin kautta

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja. Omista havainnoista voi ilmoittaa Järwi-meriwikiin nyt myös Havaintolähetti-palvelun kautta ilman rekisteröitymistä. Havaintolähetin kautta on mahdollista ilmoittaa sinilevätilanteen lisäksi veden lämpötila ja näkösyvyys. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

 

Iso kartta viikon 27 levätilanteesta

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE  (3.7.2015 asti)
p. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE  (6.7.2015 lähtien)
p. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)


Kohderyhmä: