Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 27.6.2019: Merialueilla havaittu tavanomaisia määriä sinilevää, myös sisävesien sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen

Tiedote 27.6.2019 klo 12.28
Pielavesi-sinileva-556
Sinilevää havaittu Pielaveden Karkonsaarella. © Järvi-meriwiki

Suomen merialueilla sinilevätilanne on edelleen rauhallinen rannikon yksittäisistä runsaista sinileväesiintymistä huolimatta. Järvillä sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen, eikä sinilevien pintakukintojen runsastuminen ole todennäköistä lähipäivinä. Maan keski- ja pohjoisosissa tavataan edelleen männyn siitepölyä, joka runsaana esiintyessään saattaa veden pinnalla näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Merialueilla edelleen vain muutamia sinilevähavaintoja

Suomen rannikolla on paikoin havaittu hieman sinilevää ja Saaristomerellä on ollut yksittäisiä paikallisia runsaita sinileväesiintymiä. Suomen avomerialueilla ei kuluvalla viikolla ole havaittu sinileväkukintoja.

”Mittaus- ja mikroskopointitulostemme perusteella avomerelläkin on sinilevää, mutta veteen sekoittuneena ja vuodenaikaan nähden tavanomaisia määriä. Tilanne on siis edelleen rauhallinen”, toteaa tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta.

Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa. Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien runsastumiseen, tyynellä säällä ja veden lämmetessä voi sinileväkukinta kehittyä nopeastikin.

Meriveden lämpötila on kutakuinkin samoissa lukemissa kuin viime viikolla, paikoin se on jopa hieman viilentynyt. Avomerialueilla lämpötila vaihtelee alle kymmenestä asteesta reiluun viiteentoista asteeseen, ollen lämpimintä Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Rannikon tuntumassa vesi voi olla lähemmäs 20 asteista.

Järvillä sinilevätilanne ajankohdalle tyypillinen

Järvillä sinilevää on havaittu 32 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää on havaittu vain kolmella havaintopaikalla. Kansalaisilta on saatu 50 lisähavaintoa, joista reilussa puolessa on havaittu sinilevää.

”Tällä hetkellä sinilevätilanne järvillä on ajankohdalle tyypillinen. Epävakaisen sään jatkuessa sinilevien pintakukintojen runsastuminen järvillä ei ole todennäköistä lähipäivinä”, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat poikkeuksellisen lämpimän jakson jälkeen palanneet ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa vastaaviksi. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 17-20 astetta ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16-18 astetta. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat pääosin 12-16 astetta.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Merialueiden osalta tiedotus koskee pääasiassa avomerialueita. 


Leväkukintojen riskiarvio:

Valtakunnallinen levätiedotus

Kuvia

Lisätietoja

(Puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Ryhmäpäällikkö Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (28.6. saakka)
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Kristiina Vuorio, Suomen ympäristökeskus SYKE (1.7. alkaen)
puh. 0295 251 757, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Heidi Hällfors, Suomen ympäristökeskus SYKE (28.6. saakka)
puh. 0295 251 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ryhmäpäällikkö Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE (1.7. alkaen)
puh. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Henrik Nygård, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 469, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäharjoittelija Sini Leskinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 252 096, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: