Valtakunnallinen leväkatsaus 28.7.2016: Runsaita leväkukintoja sekä merialueilla että sisävesillä

Tiedote 28.7.2016 klo 12.44

Suomen lounaisilla avomerialueilla on runsaasti sinilevää veteen sekoittuneena ja paikoin pintakukintoina. Sinilevähavainnot rannikolta ja järviltä ovat lisääntyneet viime viikoista. Järvien havaintopaikoista 18 paikalla on havaittu runsaita tai erittäin runsaita leväkukintoja. 

Sinilevää Suomenlahdella
Sinilevä on muodostanut Suomenlahdella suuriakin pintakukintoja. Kuva: Rajavartiolaitos

Merialueilla paikoin runsaasti sinilevää

Suomen lounaisilla avomerialueilla eli Selkämeren eteläosissa, Saaristomerellä, Suomenlahden länsiosissa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosissa on runsaasti sinilevää veteen sekoittuneena ja paikoin myös pintakukintana. Avomeren sinilevätilanne on samantapainen aina Tanskan salmiin saakka. Selkämeren pohjoisosissa ja Perämerellä sinileväkukintoja ei ole havaittu avomerellä.

”Sinilevähavainnot rannikolta ovat lisääntyneet viime viikoista, mikä on ajankohtaan nähden tyypillistä. Valtakunnallisen sinileväseurannan 37 rannikkopaikasta 15:llä on havaittu sinilevää. Havainnot ovat Saaristomeren, eteläisen Selkämeren ja itäisen Suomenlahden rannikkopaikoilta. Lisäksi kansalaiset ovat ilmoittaneet Järvi-meriwikin havaintokartalle sinileväkukinnoista Suomenlahdella, Saaristomerellä, eteläisen Selkämeren rannikolla, Kokkolan edustalla ja Perämerellä”, tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Sinilevien määrä on yleensä huipussaan Itämerellä heinä-elokuun vaihteessa, kun meriveden pintalämpötila on kohonnut sinilevien kannalta suotuisaksi ja mikäli ravinteita on riittävästi saatavilla sinilevien käyttöön. Tyyni sää mahdollistaa sinilevämassan nousemisen pintaan, mutta tuulisella säällä sinilevät pysyvät veteen sekoittuneena.

Itämeren tilasta ja ominaispiirteistä johtuen kaikki alueet eivät ole yhtä alttiita sinileväkukinnoille. Yksittäisten levävuosien perusteella ei voi päätellä Itämeren tai eri merialueiden tilan kehityksen suuntaa. Itämeren tilan seuranta perustuu laaja-alaiseen pitkäaikaisseurantaan, jota toteutetaan avomerellä muun muassa tutkimusalus R/V Arandan seurantamatkoilla ja rannikoilla yhteistyössä alueellisten ELY-keskusten kanssa. Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kuntien terveystarkastajat.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla on noin 16–20 astetta.

Järvillä sinileväkukinnat lisääntyneet

”Järvillä sinileväesiintymät ovat selvästi lisääntyneet edellisiin viikkoihin verrattuna. Järvivedet ovat lämmenneet 18–22 asteeseen suuressa osassa maata, mikä yhdessä tyynen sään kanssa on edesauttanut levän lisääntymistä. Levää havaitaan nyt ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Tyypillisesti sinilevien pintakukinnat ovat runsaimmillaan järvissä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa”, limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin 13 havaintopaikalla. Kukinta oli erittäin runsasta viidellä havaintopaikalla. Hieman sinilevää on havaittu 34 valtakunnallisella havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleissa muissa havainnoissa noin 50 järvipaikalla on havaittu sinilevää. Näistä viidellä paikalla esiintymä oli erittäin runsas ja 12:lla runsas. Esiintymät olivat pääosin Etelä-Suomessa Turku–Tampere–Lappeenranta-kolmion alueella sekä Kuopion lähivesillä ja Kainuussa. Lapista levähavaintoja ei juuri ole.

Ruostesienen itiöitä edelleen järvien pinnoilla

Suopursuruostesienen itiöiden muodostamia lauttoja on esiintynyt tälläkin viikolla järvien pinnoilla Järvi-Suomen alueella. Lautat ovat ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle. Sitä esiintyy eniten idässä ja pohjoisessa, mutta paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella. Suopursuruostesieni on terveydelle vaaratonta. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.

Sinileväisen veden käyttöä kannattaa rajoittaa

Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää tai jos vesi ylipäätään näyttää epämiellyttävältä. Runsaasta sinileväesiintymästä yleisellä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle.

Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, älä käytä vettä:

  • ihmisten tai eläinten juomavetenä
  • löylyvetenä
  • tiskivetenä
  • pesuvetenä
  • syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun
     
  • runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää rantaveteen eikä uimaan
  • sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä tulisi välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Iso kartta viikon 30 levätilanteesta

Valtakunnallinen levätiedotus

Lisätietoja

Merialueilta

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (29.7. saakka)
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Johanna Oja, Suomen ympäristökeskus SYKE (1.8. alkaen)
puh. 0295 251 475, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

(puhelimitse klo 13–15)


Kohderyhmä: