Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 6.8.2015: Merialueilla runsaasti sinilevää, järvillä kukinnat vähentyneet hieman

Tiedote 6.8.2015 klo 12.44

Sinileväkukintoja on havaittu runsaasti eteläisellä Saaristomerellä ja läntisellä Suomenlahdella. Havaintoja on tehty myös Suomen eteläisillä rannikkoalueilla. Järvillä sen sijaan sinileväkukintoja on edelleen vuodenaikaan nähden tavallista vähemmän, vaikka yksittäisiä runsaita esiintymiä on havaittu sisävesilläkin.

Merialueilla tyyni sää mahdollistaa sinilevien nousemisen pintalautoiksi

Sinilevää on runsaasti sekä veteen sekoittuneena että pintakukintana laajalti Itämeren pääaltaalla eli Gotlannin altaalla. Suomen avomerialueilla sinilevää on havaittu runsaasti eteläisellä Saaristomerellä ja läntisellä Suomenlahdella. Testausvaiheessa olevan ajelehtimisennusteen mukaan levälautat kulkeutuvat virtausten mukana lähemmäs Suomen rannikkoa.

Rannikoilta on ilmoitettu sinilevähavaintoja Järvi-meriwiki -palveluun Tammion, Haapasaaren, Haminan, Kustavin, Turun, Uudenkaupungin ja Rauman rannikkoalueilta.

”Tänä kesänä tuulinen sää on pitänyt sinilevät pääosin veteen sekoittuneena. Runsaskin sinilevämäärä sekoittuu tuulella veteen. Sinilevien tarvitsemaa fosfaatti-ravinnetta on vedessä kuitenkin runsaasti saatavilla, joten mikäli tyyni sää jatkuu, sinilevälauttojen muodostuminen pintaveteen on todennäköistä”, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

SYKEn tutkimusalus R/V Aranda on parhaillaan Itämeren seurantamatkalla ottamassa vesinäytteitä, joiden perusteella muun muassa tämän kesän sinilevämäärä analysoidaan Itämeren tilan arviointia ja pitkäaikaisseurantaa varten.

Meriveden pintalämpötila Suomen merialueilla on pääosin noin 16-17 astetta.

Järvillä sinilevää ajankohtaan nähden vähän

Sinilevien pintakukintoja on havaittu sisävesillä hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla. Määrä on edelleen ajankohtaan nähden vähäinen. Kuluneen viikon aikana on havaittu sinilevää yhteensä 43 valtakunnallisella havaintopaikalla, joista 39 paikalla on ollut hieman sinilevää. Runsaasti sinilevää on todettu kolmella havaintopaikalla ja erittäin runsaasti yhdellä havaintopaikalla. Kansalaisilta on tullut muutama havainto runsaista tai erittäin runsaista sinileväkukinnoista.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat 1-3 astetta tavanomaista viileämpiä. Etelä-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 17-20 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16-17 astetta ja Lapissa 13-17 astetta.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 32 levätilanteesta

Lisätietoa ja ohjeita

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Tutkija Minna Kuoppala, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 324, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (7.8.saakka)
p. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE 
p. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)

 

 

 

 

 

 

 


Kohderyhmä: